ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Ο Κρέως εξεψύχησε κι ο Τύρος αποθαίνει,
Και ο καημένος ο Κουκάς , εις το τραπέζι μπαίνει.

Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας καθαρίζονται τα πιάτα και όλα τα σκεύη καλά -καλά να φύγουν όλα τα απομεινάρια που έχουν ελεριά . Σε ορισμένα μέρη της Κρήτης όπως το Βενεράτο, το τυρί που περίσσευε από την Τυρινή,  η νοικοκυρά το φυλούσε και το έπαιρνε μαζί της στην Ανάσταση και όταν ο παππάς έλεγε το Χριστός Ανέστη , το μοίραζε στους συγγενείς να μη βγάλουν Καλογέρους (δοθιήνες).
Και το ψωμί της μέρας ζυμώνεται νηστίσιμο σαν τ΄ άζυμα της Παλαιάς Διαθήκης. Η λαγάνα.

Μουζώματα
Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας αλείφουνε τις παλάμες με λάδι και μουζουδιά από το τσικάλι και μουζώνουνε όποιον βρουν μπροστά τους. 
Αρμυρόπιτα
Μια κοπέλα από τη γειτονιά ζυμώνει μια πίτα με αλεύρι που δεν είναι δικό της , δηλαδή από το σπίτι της, με πολύ αλάτι. Το ψήνει το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στα κάρβουνα. Το βράδυ τα κορίτσια το τρώνε κρυφά , ελπίζοντας ότι θα διψάσουν γιατί είναι πολύ αρμυρό .  
Πριν τις πάρει ο ύπνος μελετούν “ Αυτός που θα στεφανωθώ θα μου δώσει το νερό” 

Καδής – Ο απόλυτος Άρχων
(Παλιός Τούρκος Δικαστής)
Ο Καδής ντύνεται με επιβλητικά ρούχα, κρατά στο χέρι του μια σακούλα στάχτη και είναι έτοιμος να πασπαλίσει όποιον συναντήσει. Επιβάλει τιμωρίες, πρόστιμα λέει και κάνει ότι θέλει. Μέχρι όμως να χτυπήσει η καμπάνα του εσπερινού...

 Και ήρθε η Σαρακοστή μ΄ ελιές και με κρομμύδια...

Post Top Ad

.............