Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκεψη στο χωριό Αλάγνι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων


Το χωριό Αλάγνι ή Αλάγνιο βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στο δρόμο Ηράκλειο - Αρκαλοχώρι. Σύμφωνα με την πληθυσμιακή απογραφή του 2001 έχει 315 κατοίκους. Η περιοχή έχει μερικές βυζαντινές εκκλησίες. Το Αλάγνι υπάγεται στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και στην επαρχία Μονοφατσίου.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία και ειδικότερα με την παραγωγή ελαίου και κρασιού. Μάλιστα υπάρχουν οινοποιεία και ελαιουργείο. Στο Αλάγνι υπάρχει επίσης περιφερειακό ιατρείο.


Η εκκλησία του Αγίου Βλάσση είναι κοντά στη μεγάλη εκκλησία στο τέλος του χωριού κι έχει τοιχογραφίες. Επίσης, αξιόλογοι ναοί είναι και ο ναός του Σωτήρος, όπως και του Αγίου Γεωργίου, επίσης με τοιχογραφίες. Στην περιοχή Ρούμα βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας στο Ρούμα, όπου βρέθηκαν, στη διάρκεια εργασιών για την αναστήλωσή της, διάφορα παλαιά σκεύη. Άλλη μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγία έχει ιστορική και θρησκευτική αξία στην νότια άκρη του χωριού.
Η ονομασία του χωριού πιθανότατα προήλθε από τη νύμφη Αλαγονία, κόρη του Δία και της Ευρώπης, της οποίας ο ναός βρισκόταν στο ύψωμα Θόλοι, όπου σώζονται, όπως λένε, τα ερείπιά του.
Επίσης, στο Αλάγνι εντοπίστηκαν τα ερείπια μινωικής αγροικίας.Το 1583 το χωριό αναφέρεται ως Alagni με 162 κατοίκους  Η περιοχή Ρούμα ήταν χωριό άλλοτε κατάφυτο από πεύκα και βελανιδιές, το οποίο αναφέρεται στην απογραφή του 1630


ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ