ΟΙ ΑΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩ ΣΕΛΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΑΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩ ΣΕΛΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Το χωριό Σέλες είναι ένα μικρό χωριό το οποίο βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά .
Ανήκει στον δήμο Αγίου Νικολάου και είναι ένα ήσυχο ορεινό χωριό . 
Στο χωριό υπάρχουν πολλοί εγκαταλελημένοι πέτρινοι μύλοι 
Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία .
 Βρίσκονται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων απο την πόλη του Αγίου Νικολάου και η διαδρομή για να φτάσετε ξεκινάει απο την Ελούντα ττην Πλάκα, Βρουχά.
Το όνομα τους  αποτελεί μάλλον την καλύτερη δυνατή περιγραφή του τόπου που είναι χτιστμένες.
Είναι ένα τοπωνύμιο που συναντάμε και σε άλλες πριοχές της Κρήτης και σημαίνει κύρτωμα του εδάφους. αλλά σε ψηλό σημείο δηλαδή μια ορεινή δίοδος.
Πιθανόν η λέξη να προέρχεται απο το μεσαιωνικό σελλίον υποκοριστικό της λέξης Σέλλα.

Πρώτη φορά οι Σέλλες αναφέρονται στην απογραφή του 1881 στον δήμο Φουρνής Λούμας, πάνω Λούμας και Σέλλες με 252 χριστιανούς κατοίκους.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το χωριό κτίστηκε απο ποιμένες ενώ οι κάτοικοι των προηούμενων χρόνων δούλευαν στο λεπροκομείο της πιναλόγκας.
  

 


4 χιλιόμετρα μετά το χωριό βρίσκονται οι κάτω Σέλλες και οι πολλές μικρές παραλίες τους.. Σε σπηλιά υπάρχει το εκλησσάκι του Αγίου Αντωνίου. ενώ στην περιοχή δεν θα βρείτε τίποτα άλλο, παρά ελάχιστα σπίτια και αγροκτήματα. 


 


 

 ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΚΑΤΩ ΣΕΛΛΕΣ.Ο Άγιος Αντώνιος βρίσκεται 30km βορειοδυτικά του Αγίου Νικολάου, καλά κρυμμένος στις ανεξερεύνητες βόρειες ακτές του Μιραμπέλου, 3km βόρεια από το χωριό Σέλλες., με το ναό του κτισμένο σε σπηλιά δίπλα στη θάλασσα. Δίπλα στο σπήλαιο του ναού υπάρχουν κι άλλες σπηλιές κτισμένες που πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν ως κελιά. Post Top Ad

.............