Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη

Τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την ψυχρή εισβολή και στην Κρήτη από σήμερα Σάββατο 7 Ιανουαρίου, αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.
Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας  θα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της ψυχρής  εισβολής μιας και τα φαινόμενα χιονοπτώσεων θα κάνουν μεν την εμφάνιση τους, ίσως και σε χαμηλό υψόμετρο, δεν έχουν όμως ένταση ώστε να προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία, ενώ και οι Βόρειοι άνεμοι που θα ξεκινήσουν να πνέουν από το Σάββατο το πρωί δεν εμφανίζουν τάσεις ιδιαίτερης ενίσχυσης.

Η ψυχρή μάζα καταφθάνει τελικά πιο ξηρή προκαλώντας χιονοπτώσεις από σήμερα το πρωί του Σαββάτου μόνο στα ορεινά και σε υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων με τάση να εμφανίζεται χιονόπτωση σταδιακά και σε χαμηλότερο υψόμετρο από τις βραδινές ώρες, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις. Η χιονόπτωση αυτή θα είναι διαφοροποιημένη και κατά μήκος του νησιού καθόσον τα δυτικά τμήματα,  αρχικά, ευνοούνται περισσότερο.
Οι χιονοπτώσεις αυτές θα διατηρηθούν κατά περιόδους και την Κυριακή, αλλά και με διαστήματα ύφεσης, έμφαση όμως δίδεται προς τις απογευματινές  ώρες  όπου σε ολόκληρο το νησί θα έχει αποκατασταθεί η ψυχρή μάζα εμφανίζοντας πιθανά κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις σε χαμηλότερο υψόμετρο, με εξαίρεση βέβαια τις νότιες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να αμελήσουμε προληπτικά μέτρα προστασίας, διότι μπορεί να εμφανίζεται προς το παρόν μία τάση μικρότερης έντασης  εκδήλωσης των φαινομένων, παρόλα αυτά ο καιρός μπορεί να επιφυλάσσει και εκπλήξεις, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.
Οι Βόρειοι άνεμοι που θα ξεκινήσουν να πνέουν από το Σάββατο τα ξημερώματα θα φθάσουν σε ένταση τα 4 – 5 Μποφώρ στην Κρήτη,  ενώ στο Αιγαίο θα φθάνουν  τα 6, πρόσκαιρα έως και τα 7 Μποφώρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Την Κυριακή θα διατηρούνται από Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3 – 4 Μποφώρ.
Η μέχρι τώρα εξέλιξη του καιρού στην Κρήτη, λόγω του Βαρομετρικού χαμηλού που ήδη μας επηρεάζει, έχει αποδώσει ικανοποιητικά ύψη βροχής , ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές του νησιού και μάλιστα τα υψηλότερα έχουν σημειωθεί σε περιοχές νότια του Ν. Ηρακλείου. Οι βροχές αυτές θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους και σήμερα Πέμπτη,  κατά τόπους σε ολόκληρη την Κρήτη, ιδιαίτερα πάντα στα νότια του νησιού.  Οι άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις θα φθάνουν τα 6 και τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ, ενώ στα πελάγη θα φθάνουν έως και τα 8 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει έως και τους 17 ⁰C.ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............