Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Το Πνευματικό κέντρο ( Περικλής Βλαχάκης ) εξέδωσε το επετειακό συλλεκτικό ημερολόγιο του 2017

Μια εξαιρετική πρόταση δώρου για  ατζέντα του 2017 αποτελεί το Συλλεκτικό ημερολόγιο του Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου "Περικλής Βλαχάκης" με άρωμα Βιάννου και του πολιτισμού της.

Το ημερολόγιο διατίθεται στα εξής Βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου:


"Αναλόγιο" στη Ρούσσου Χούρδου (δίπλα στο Ταχυδρομείο)

"Λέξις" στην Έβανς στην Πλατεία Κορνάρου και

"Φωτόδενδρο" στην Κοραή.Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων λειτουργίας και αδιάλειπτης παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Βιάννου το Πνευματικό Κέντρο «Περικλής Βλαχάκης» εξέδωσε επετειακό συλλεκτικό ημερολόγιο (εβδομαδιαία ατζέντα) για το 2017 με φωτογραφίες, λογοτεχνικά και επιστημονικά κείμενα που έχουν ως θέμα τους την παράδοση, τη λογοτεχνική παραγωγή, την αρχαιολογική σπουδαιότητα και γενικότερα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου. Αυτό το εγχείρημα έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμα μια φορά το σκοπό του Δωροθέτη Περικλή Βλαχάκη αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά δίνει προστιθέμενη αξία στη ζωή των πολιτών και αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας μας.


Όταν ο Περικλής Βλαχάκης στα νεανικά του χρόνια συμμετείχε σε πολιτιστικές δράσεις που λάμβαναν χώρα στην περιοχή της Βιάννου, όπως θεατρικές παραστάσεις, καντάδες, χορωδία, λογοτεχνικοί κύκλοι, εικαστικά, η απουσία ενός χώρου που να φιλοξενεί όλη αυτή την πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα αισθητή και του έδωσε την ιδέα να δωρίσει όλη του την περιουσία στην υλοποίηση αυτού του σκοπού. Το Πνευματικό Κέντρο αποπερατώθηκε με τις άοκνες προσπάθειες πολλών σημαντικών ανθρώπων της Βιάννου και τα τελευταία χρόνια αποτελεί στέρεο έρεισμα πολιτιστικής και πνευματικής προόδου για όλη την περιοχή, αφού πιστό στις επιταγές του δωροθέτη του έχει φιλοξενήσει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του πληθώρα σημαντικότατων εκδηλώσεων για την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λαογραφία, τη μουσική παράδοση του τόπου, τομείς στους οποίους μπορεί ακόμη να ειπωθούν πολλά, αλλά και να γίνουν έρευνες για νέο υλικό και αξιοποίηση του υπάρχοντος.
Το Συλλεκτικό Ημερολόγιο του 2017 είναι στην πραγματικότητα ένας απολογισμός των 5 χρόνων ενεργού παρουσίας του Πνευματικού Κέντρου και συνιστά την έκφραση ευχαριστιών του ΔΣ του κέντρου σε όλους εκείνους που το στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια με κάθε τρόπο, και έχουν πλέον καταγραφεί στους φίλους του. Περιλαμβάνει χαιρετισμούς φίλων του ιδρύματος, το ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αδημοσίευτα ποιήματα για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, καθώς επίσης και κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Βιαννίτικες Ρίζες» και στα πρακτικά του 1ου Παμβιαννίτικου Συνεδρίου, λογοτεχνικά κείμενα του Ιωάννη Κονδυλάκη, της βραβευμένης συγγραφέως παιδικών και νεανικών βιβλίων Μαρίας Παπαγιάννη, του λαογράφου συγγραφέα Γιώργη Σταματάκη και καλλιτεχνικές φωτογραφίες από όμορφα και ιστορικά σημεία της Βιάννου. Τα έσοδα από τη διάθεση του ημερολογίου θα στηρίξουν μορφωτικές δραστηριότητες για νέους και θα
ενισχύσουν το βραβείο «Περικλής Βλαχάκης» για τις σπουδές του πρωτεύσαντα μαθητή /τριας της Γ’ Λυκείου του σχολείου Βιάννου για το έτος 2016-17.Το ΔΣ ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο κ. Παύλο Μπαριτάκη και τον Δήμο Βιάννου για τη στήριξή τους, τον κ. Γιώργο Βαρδάκη (Ακουστικά Κρήτης) και τον κ. Μανόλη Κουμαντάκη (εμπόριο ξυλείας) για τη χορηγία που μας παρείχαν.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους, οι οποίοι μας παραχώρησαν ευγενικά και ανιδιοτελώς τον πνευματικό τους κόπο είτε σε επιστημονικό είτε σε λογοτεχνικό κείμενο, κ. Αγησίλαο Αληγιζάκη, κ. Μαρίνο Ι. Ιδομενέως, κ. Γιώργο Κοκολάκη, κ. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, κ. Άννα Παπαγιάννη, κ. Μαρία Παπαγιάννη, κ. Ελένη Παπαδημητράκη, κ. Γιώργη Σταματάκη, κ. Μανώλη Στρατάκη, κ. Άγγελο Χανιώτη, κ. Μαρίνα Μιχαήλ Χρηστάκη.
Ευχαριστούμε θερμά, τον κ. Γιάννη Μ. Ιδομενέως για τις φωτογραφίες του από την επίσκεψη στην Βιάννο με την ΕΦΕΚ, και τον βραβευμένο φωτογράφο κ. Νίκο Κικάκη για τη φωτογράφιση των κοριτσιών Εύης και Ζαχαρούλας Παπαδάκη και του Σταύρου Πετράκη με τα ρούχα της “Έκθεσης παλαιάς ενδυμασίας” που έγινε το 2015, στα σοκάκια, την εκκλησία της Αγίας Πελαγίας και στον Πλάτανο της Βιάννου, καθώς και για τις φωτογραφίες που μας προσέφερε ανιδιοτελώς.
Την κ. Ζωή Παπαδάκη για τη φιλολογική επιμέλεια, την κ. Εύη Γιαλαμά για τη γραφιστική επιμέλεια του ημερολογίου και τις εκδόσεις Τυποκρέτα για την άψογη συνεργασία.
Το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης»
Σας εύχεται Καλή Χρονιά με Υγεία και Πνευματική Πρόοδο.

Για κρατήσεις ημερολογίων επικοινωνήστε μαζί μας :
E: periklisvlachakis@gmail.com
FΒ: Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου
«Περικλής Βλαχάκης»
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............