Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Μπήκε ο σπόρος στην Κράνα Μυλοποτάμου για μια νέα εποχή στην κρητική υφαντική

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Μια σημαντική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία αφορά στην αναβίωση των διαδικασιών παραγωγής κρητικού μαλλιού ύφανσης και βεβαίως της αξιοποίησης του στον παραδοσιακό αργαλειό.
Με πρωτοβουλία του «Πανεπιστημίου των Ορέων» έχει ήδη ξεκινήσει μια σημαντική κίνηση για να ξαναγίνει καθημερινή πρακτική της γυναίκας της Κρήτης και όχι μόνο, η παραγωγή παραδοσιακών κρητικών υφαντών.

Είδη, η προσπάθεια αυτή έχει βρει φανατικούς υποστηρικτές σε ολόκληρο το νησί και ταυτόχρονα έχει αναδειχθεί σε μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση, η οποία αφορά την στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσα από μικρές οικοτεχνικές μονάδες, που μπορούν να αναπτυχθούν παντού.
Στην Κράνα Μυλοποτάμου, έδρα του «Πανεπιστημίου των Ορέων», έγινε την περασμένη Δευτέρα μια συνάντηση ανθρώπων από όλες τις γωνιές της Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας «μπήκε ο σπόρος» για μια νέα εποχή στην Κρητική υφαντική.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η αξιοποίηση του μαλλιού των προβάτων και η παραγωγή κλωστής από λινάρι και μεταξοσκώληκα, όχι μόνο αποτελούν ξεχασμένες τεχνικές στις ημέρες μας, αλλά είναι εντελώς άγνωστες στις νέες γενιές.
Η ρόκα, το αδράχτι, η ανέμη, ακόμα και ο αργαλειός, αποτελούν, πλέον, μουσειακά αντικείμενα όπως και τα παραδοσιακά Κρητικά υφαντά!
Διότι Κρητικό Υφαντό δεν μπορεί να νοηθεί οποιοδήποτε πανί έχει δημιουργηθεί με διαφορετικό νήμα από αυτό που παράγεται στο νησί μας. Δεν μπορεί να είναι παραδοσιακή πατανία ή πετσέτα ή οποιοδήποτε άλλο ύφασμα παρά μόνο εκείνο, που  έχει υφανθεί με νήματα από μαλλί ντόπιων προβάτων ή από κλωστές που προήλθαν από τις παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας του λιναριού ή του κουκουλιού του μεταξοσκώληκα που καλλιεργήθηκαν στην Κρήτη. Η χρήση μαλλιών εισαγωγής, προφανώς, και δεν δίδει γνήσιο Κρητικό πανί γιατί τα Κρητικά νήματα είναι εντελώς διαφορετικά όπως διαφορετικό είναι το νήμα κάθε άλλης περιοχής της χώρας ή του κόσμου αφού επηρεάζεται από τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες κάθε τόπου.
Σήμερα, λοιπόν, η Κρητική υφαντική και πλεκτική τέχνη έχουν ελαχιστοποιηθεί ή και εξαφανιστεί και η αναβίωση τους μπορεί να σημάνει ακόμα ένα δρόμο διασύνδεσης της πολιτιστικής μας κουλτούρας με την τουριστική και οικονομική ανάκαμψη και εξέλιξη.


ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηράκλειο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............