.

Home » » Ο ΕΟΡΤΑΖΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ Ο ΝΤΕΛΙΚΑΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Ο ΕΟΡΤΑΖΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ Ο ΝΤΕΛΙΚΑΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Written By ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ on Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 | 3:30:00 μ.μ.


 Γεννήθηκε το 1957.Επί μια δεκαετία (1999-2009) υπήρξε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων διοργανώνοντας πλήθος Πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τις ”Μέρες Ανωγείων” στην Αθήνα,την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Επίσης διετέλεσε με επιτυχία Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων από το 2002 έως το 2006.Διατηρεί από το 1990 σχολή χορού στα Ανώγεια στην οποία εκατοντάδες παιδιά μαθαίνουν να χορεύουν ενώ μαθητές του έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πολλά βραβεία.Έχοντας υιοθετήσει διαχρονικά ως μαντιναδολόγος, αυτό το πλαίσιο στον τρόπο συλλογισμού του,τα λεγόμενα του έχουν την ειλικρίνεια που όλοι μας,ως ερωτικά όντα,έχουμε βιώσει, ομοίως δε τα στιχουργήματα και η έκφραση του  και σίγουρα ο αδιάκοπα θυμοσοφικός αυτός νους του,καταθέτουν γνήσια,καθαρά και βιωματικά συναισθήματα…” καταλήγει ο κ.Γιακουμάκης.
Ο Λευτέρης Καλομοίρης ,το 1999,μαζί με μια παρέα άλλων πέντε ανδρών και μιας γυναίκας ουσιαστικά επανέφεραν τον ανενεργό για χρόνια τότε Πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων που τόσο περήφανους μας κάνει με τις δράσεις του μέχρι και σήμερα.Οι δράσεις τους πάμπολλες τότε,με ταξίδια σε όλον τον κόσμο που διέδιδαν και μετέδιδαν τον αυθεντικό ανωγειανό ΠολιτισμόΟ ντελικανής των Ανωγείων όπως τον αποκαλώ, από μικρός έδειξε το ταλέντο του στη μαντινάδα βιώνοντας την καντάδα την αυθεντική παρέα στα σοκάκια και τα καφενεία του ηρωικού χωριού του. Ακολουθώντας τη μοίρα των νέων εκείνης της εποχής της δεκαετίας του εβδομήντα, ακολούθησε την αείμνηστο πατέρα του Μανώλη στην βοσκική και ότι παρατηρούσε το έκανε μαντινάδα. Χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές αλλά με αυθεντικές λέξεις της κρητικής διαλέκτου, με φαντασία, με βαθύ νόημα και συναίσθημα οι μαντινάδες του αποτελούν στολίδια στην κρητική δισκογραφία και βιβλιογραφία. Ο Λευτέρης Καλομοίρης είναι ένας υμνητής του έρωτα αφού πολλές μαντινάδες του αναφέρονται σε αυτόν τον μικρό και φτερωτό Θεό.


Τα τελευταία χρόνια ο Λευτέρης Καλομοίρης διατηρεί παραδοσιακή ταβέρνα στο Περαχώρι με το χαρακτηριστικό όνομα ”Δε Βαριέσαι”.Ο συγκεκριμένος χώρος μάλιστα χρησιμοποιείτε από τον ίδιο για να διδάσκει τα μικρά παιδιά τα βήματα , την τέχνη και το συναίσθημα του χορού. Απέναντι γείτονας του ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης που μιλάει για τον Λευτέρη αναφέροντας τα εξής:
”Ο Λευτέρης Καλομοίρης δεν είναι ένας ακόμη μαντιναδολόγος που σοφιλιάζει με μαεστρία τις λέξεις. Είναι ένας ποιητής που συνδέει τις αξίες, τα ήθη ,τα έθιμα και τα περήφανα αισθήματα της Κρήτης γενικότερα και των Ανωγείων ειδικότερα, με τρόπο που δείχνει τη λεκτική του δεξιοτεχνία,τη λεβεντιά του και τα υψηλά ιδανικά του.Έχει μια όμορφη οικογένεια και η άξια σύζυγος του Δέσποινα (Το γένος Μπέρκη) του έχει χαρίσει πέντε υπέροχα παιδιά για τα οποία ο Λευτέρης λέει με καμάρ
«Τρεις βιόλες έχω στον μπαξέ κι΄ αναμεσός δυο κρίνους
κι έχουνε ρίζες δυνατές σαν τ΄ αοριού τσι πρίνους’’


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
............. .............
"/>

Καμαρώστε το πάρκο ντροπή στη παραλιακή της Ν.Αλικαρνασού

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα προηγούμενων ετών

Δείτε τα Γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του Ν.Καζαντζάκη

Recent Posts Widget

Σταματάμε στον Πετρά για μια σκουριασμένη φωτογραφία

Έδωσε ζωή και γέλιο η ομάδα (Είμαι Ακόμα Παιδί )

Έδωσε ζωή και γέλιο η ομάδα (Είμαι Ακόμα Παιδί )
Στο παράρτημα προστασίας παιδιού Χανίων

Ο μύθος του Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτη

Το παλιό και το νέο κοιμητήριο στο χωριό Ροδιά Μαλεβιζίου

Ο Ηλίας Αθανασάκης και η συμμετοχή του στην απαγωγή του Κράιπε

Ο νάνος που ξεπέρασε τα Ανθρώπινα μέτρα

Ο νάνος που ξεπέρασε τα Ανθρώπινα μέτρα
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ
-->