.

Home » » Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΙΑΝΝΟΥ (ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ )

Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΙΑΝΝΟΥ (ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ )

Written By ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ on Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016 | 5:30:00 μ.μ.

Μεγάλη τιμή και ευχάριστη έκπληξη μου έγινε όταν δέχτηκα μήνυμα απο την κυρία Ζωή Παπαδάκη φιλόλογο και γραμματέας του συλλόγου "η Βίγλα"
όπου μας εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την επίσκεψη μας στον Κερατόκαμπο και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βιάννου φωτογραφίζοντας και προβάλλοντας την ευρύτερη περιοχή.
Η σωστή παρατήρηση  - επισήμανση της μή φωτογράφισης της σημαντικής πινακοθήκης της Βιάννου, στην επίσκεψη μας είχε σαν αποτέλεσμα την ευγενική παραχώρηση φωτογραφιών και κειμένου της κυρίας Ζωής Παπαδάκη.


Η πινακοθήκη Βιάννου'' Σάββας Πετράκης'' δημιουργήθηκε από το όνειρο του ανθρώπου, του οποίου το όνομα φέρει, του Σάββα Πετράκη, να στεγαστούν σε έναν χώρο έργα υψηλής αισθητικής αξίας, τα οποία οι δημιουργοί τους τα εμπνεύστηκαν από την ομορφιά του φυσικού τοπίου της περιοχής, αλλά και από τη μεγάλη πολιτισμική παράδοση της Βιάννου γενικότερα.
Το 2004 έγινε η πρώτη έκθεση των έργων σε έναν παλιό μαγατζέ (αποθήκη χαρουπιού) στο κύμα του Λιβυκού η οποία εγκαινιάστηκε από την κ.Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και το 2008 η πινακοθήκη κατάφερε να στεγαστεί σε δικό της ιδιόκτητο χώρο,που εγκαινίασε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας , με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη των ανθρώπων εκείνων που πίστεψαν σ' αυτό το εγχείρημα. Μέχρι σήμερα φιλοξενεί έργα εικαστικών, όπως Αριστόδημου, Τζομπανάκη, Παρμακέλη, Ρόκου, Γεωργιάδη, Μιγάδη, Βισκαδουράκη, Περάκη, Ξενάκη, Στεφανάκη, Βλάσση, Μυταρά, Φασιανού, Κεσσανλή κ.ά. και έχει επίσης να επιδείξει πλούσιο εκδοτικό έργο. Δημοσίευσε τους καταλόγους των έργων που φιλοξενεί, επίσης προχώρησε σε δικές της εκδόσεις λαογραφικών κειμένων και χρονογραφημάτων του Ιωάννη Κονδυλάκη, αλλά και του αείμνηστου εφόρου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Νίκου Γιανναδάκη. Το 2010 με ευθύνη της πινακοθήκης και σε συνεργασία με το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιήθηκε Επιστημονικό Συνέδριο για τον Ιωάννη Κονδυλάκη. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνει στο γραφικό θεατράκι «Κοκόλας»  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα προσφέρει μαθήματα εικαστικών σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.Φέτος εξέδωσε συλλεκτικό ημερολόγιο με έργα της συνοδευμένα με στίχους ελλήνων ποιητών.
Με εκτίμηση 

Ζωή Παπαδάκη (Fb:/ZoePapadaki)

φιλόλογος και γραμματέας του συλλόγου "η Βίγλα"
............. .............
"/>

Καμαρώστε το πάρκο ντροπή στη παραλιακή της Ν.Αλικαρνασού

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα προηγούμενων ετών

Δείτε τα Γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του Ν.Καζαντζάκη

Recent Posts Widget

Αριάδνη η πριγκίπισσα

Ο Ηλίας Αθανασάκης και η συμμετοχή του στην απαγωγή του Κράιπε

Η Απαγωγή του Κράιπε

Τιμήθηκε ο Γιάννης Χλουβεράκης στο Ηράκλειο

Ο νάνος που ξεπέρασε τα Ανθρώπινα μέτρα

Ο νάνος που ξεπέρασε τα Ανθρώπινα μέτρα
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ

Μιχάλης Αεράκης ο άοκνος εργάτης της κρητικής μουσικής

Οραμα του δήμου Ηρακλείου να ξανααποκτήσει ζωή το ξενοδοχείο ΜΙΝΩΣ στο Ηράκλειο

-->