.

Home » » Έφτασες και στη Σητεία. Ξεροτήγανα έφαγες

Έφτασες και στη Σητεία. Ξεροτήγανα έφαγες

Written By ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ on Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 | 6:30:00 μ.μ.

Στην Κρήτη πήγες. Έφτασες και στη Σητεία. Ξεροτήγανα έφαγες? Είναι το δεύτερο νοστιμότερο γλυκό που φτιάχνουμε στην Σητεία μετά τα αγαπημένα μου Καλιτσούνια. Τότε, θυμήσου, ήταν Πάσχα η περίσταση και στα είπα όλα χαρτί και καλαμάρι για να μυρίσει και το δικό σου σπίτι κατιτίς από κρητική παράδοση. Τώρα η περίσταση είναι πιο δυνατή, είναι ιερή και μοναδική μαζί!
Σήμερα γάμος γίνεται… και ιδού η νύφη, να σου μιλήσει αυτοπροσώπως και από πρώτο χέρι ποια ήταν η εμπειρία της από τούτη τη φανταστική μέρα ζαχαροπλαστικής.
Τα ξεροτήγανα
Καμιά φορά σκέφτομαι πως για να μην χάσουμε την παράδοση μας, τα ήθη και τα έθιμα μα και τον πολιτισμό μας θα πρέπει να θυμηθούμε τα παλιά. Να το δούμε όπως παλιά. Να το κάνουμε όπως παλιά. Αυτό σκέφτηκε όλη η γειτονιά, η μισή φαμίλια της νύφης και η άλλη μισή φαμίλια του γαμπρού για να οργανώσουν τέτοιο μεγάλο event. Και τι εννοώ; Να μαζευτούν όλες οι νοικοκυρές με περίτεχνη μαεστρία και χρόνια εμπειρία επί του θέματος να καταστρώσουν τα πιο νόστιμα χειροποίητα και λαχταριστά ξεροτήγανα. Έτσι για να γίνει ένας γάμος καθώς πρέπει.
Βέβαια, καθώς πρέπει θα γινόταν ακόμα και αν τα αγοράζαμε από τα υπέροχα ζαχαροπλαστεία της Σητείας, όμως εκείνες θέλανε να μυρίσει λέει γάμος. Να μυρίσει μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι. Ε πως αλλιώς είπαν, έτσι γίνεται στου μελισσοκόμου το σπίτι. Είπαν και λάλησαν!


Ας ξεκινήσουμε όμως από την συνταγή. Τα ξεροτήγανα χρειάζονται απλά, υγιεινά υλικά και έχουν περίτεχνο τρόπο κατασκευής. Αυτός μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας λόγος που πλέον δεν φτιάχνονται από τις φρέσκιες νοικοκυρές!
Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν υπάρχει καλό γλυκό χωρίς εξαιρετικά προϊόντα  οπότε επιλέξαμε να είναι όλα ντόπια σητειακά υλικά, από το χρυσοπράσινο ελαιόλαδο, το ρουμπινί κρασί μέχρι το κεχριμπαρένιο θυμαρίσιο μέλι! ‘Αλλωστε η Σητεία είναι ένας τόπος ευλογημένος που χαρίζει σε αφθονία ποιοτικά προϊόντα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στην κουζίνα για να το καταλάβεις.
Τα ξεροτήγανα που λες είναι νηστίσιμο γλυκό και συνηθιζόταν να φτιάχνεται τα Χριστούγεννα και να προσφέρεται στους καλεσμένους σε γάμο.  Στην περίπτωση μας, του γάμου δηλαδή για να επανέλθω, θα φτιάξουμε 1.500 ολόκληρα ξεροτήγανα και σου δίνω αμέσως τη συνταγή μας που θα σε καταπλήξει άμα την πειραματιστείς.
............. .............
"/>

Καμαρώστε το πάρκο ντροπή στη παραλιακή της Ν.Αλικαρνασού

Στο δημοκρατικό Ηράκλειο... παρκάρω όπου θέλω

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα προηγούμενων ετών

Δείτε τα Γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του Ν.Καζαντζάκη

Recent Posts Widget

Οραμα του δήμου Ηρακλείου να ξανααποκτήσει ζωή το ξενοδοχείο ΜΙΝΩΣ στο Ηράκλειο

Μιχάλης Αεράκης ο άοκνος εργάτης της κρητικής μουσικής

Την Πέμπτη 27 Απριλίου

Την Πέμπτη 27 Απριλίου
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ 88.7

Ο ύμνος του Πάλμε για την Κρήτη - Του Νίκου Ψιλάκη

Το καινούργιο πανάρχαιο φώς

Το καινούργιο πανάρχαιο φώς
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ
-->