Το χωριό Καρύδι του δήμου Σητείας η γενέτειρα του στοριοδίφη Νικολάου Ι. Παπαδάκη. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Το χωριό Καρύδι του δήμου Σητείας η γενέτειρα του στοριοδίφη Νικολάου Ι. Παπαδάκη.


Η επίσημη ονομασία είναι “το Καρύδιον”. Έδρα του δήμου είναι η Σητεία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης.
Ορεινό χωριό σε απόσταση 25 χλμ. από Σητεία. Βρίσκεται στο κέντρο εκτεταμένου βραχώδους οροπεδίου ιδιαίτερης ομορφιάς. Στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν έδρα Δήμου. Σήμερα έχει λίγους κατοίκους, που το χειμώνα το εγκαταλείπουν και διαμένουν στον οικισμό Λαγκάδα ασχολούμενοι με την ελαιοσυλλογή.Διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα και σώζονται πολλά παλιά πέτρινα σπίτια. Κοντά στον οικισμό υπάρχουν 2 από τα πιο σπουδαία σπήλαια της Κρήτης. Το Κατωφύγι και ο Περιστεράς με ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης . Η περιοχή αποτελεί αληθινό παράδεισο των σπηλαιολόγων , που τα εξερευνούν κάθε χρόνο. Είναι γενέτειρα του πρώτου αρχειακού της Κρήτης, ιστοριοδίφη, ιδρυτή και πρώτου Διευθυντή του ιστορικού αρχείου Κρήτης Νικολάου Ι. Παπαδάκη. 
Στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού φιλοξενείται το Κέντρο Ενημέρωσης που είναι αφιερωμένο στην Σπηλαιολογική έρευνα. Το κέντρο πέρα από την πληροφόρηση για το Φυσικό πάρκο, τις παρακείμενες γεω-διαδρομές και τις δραστηριότητες που απευθύνονται στον επισκέπτη, προσφέρει και υποδομές φιλοξενίας ειδικών ομάδων-ερευνητών.
Το κέντρο προσφέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό διανυκτέρευσης και διαμονής για ομάδες σπηλαιολόγων, βιολόγων, σχολείων κα., που ενδιαφέρονται να μελετήσουν και να παρατηρήσουν το περιβάλλον, τα σπήλαια και τα χαρακτηριστικά της ορεινής ζώνης. Διαθέτει επίσης εξοπλισμό ασφαλείας και προσανατολισμού για την περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή και τα σπήλαια.
Για την χρήση των υποδομών ο επισκέπτης πρέπει να επικοινωνήσει με τις αρχές του Πάρκου ή το Δήμο Σητείας.
Τηλ. 2843341304

Post Top Ad

.............