ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥΚαινούργιο χωριό Ηρακλείου
[Το χωριό,οι άνθρωποι,ο πολιτισμός,η φύση] 

Διεύθυνση παραγωγής:Δημήτρης Κουτουλάκης Μοντάζ:Μαρία Βλαχάκη 
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Μάνος Διακαινισάκης.

Το Καινούργιο Χωριό είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Πεδιάδος με 210 κατοίκους και οικισμός στο ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ του νομού Ηρακλείου Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 18,5 χιλιόμετρα.Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοκομία. Η οικονομία του χωριού βασίζεται στο λάδι και στο κρασί.Το Δημοτικό διαμέρισμα αριθμεί συνολικά 290 κατοίκους.
Οι οικισμοί που το απαρτίζουν είναι: το Καινούργιο Χωριό [ 140 ] , έδρα. η Γάλιπε 150 που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 280 μ. Η απόστασή της από το Ηράκλειο είναι 21 Το χωριό αναφέρεται στις ενετικές απογραφές. Το 1583 στον Καστροφύλακα με την ονομασία Chienurio Chorio με 134 κατοίκους. Στην ίδια πηγή αναγράφεται και ο οικισμός Γάλυπε, ως Galipe, με 295 κατοίκους.
Στα τέλη του 14ου αιώνα αποτελεί φέουδο της Ενετής Rosa Sagredo, ενώ στα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας περιέρχεται στη Ενετοκρητική οικογένεια Φώσκολου, εκ της οποίας εικάζεται ότι ήταν και ο συγγραφέας της κωμωδίας "Φορτουνάτος", Αντώνιος Μάρκος Φώσκολος (1597-1662). Σήμερα σώζεται η οχυρωματική κατοικία – πύργος που ανήκε στον Ανδρέα Φώσκολο. Επίσης σώζονται ενετικά πατητήρια οίνου, από τα μεγαλύτερα της Κρήτης.


Post Top Ad

.............