Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου σε εκκλησίες των Χανίων

Εκατοντάδες εκκλησιές, κλίτη εκκλησιών, μοναστήρια, εξωκλήσια και εικονοστάσια που είναι αφιερωμένα στον προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, τον Άγιο Νικόλαο, γιόρτασαν πανηγυρικά από την παραμονή τη μνήμη του θαυματουργού Αγίου προσελκύοντας αρκετούς προσκυνητές.Το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι των Χανίων πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου.
φωτογραφία Βαγγέλης Διαμαντάκης.
Στην Σπλάντζια Χανίων
Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία πρέπει να κτίστηκε λίγο πριν το 1320, επί Ενετών, ως μοναστήρι του τάγματος των Δομινικανών μοναχών. Μετά την επικράτηση των Τούρκων στα Χανιά το 1645, ο ναός μετατράπηκε σε τέμενος και ονομάστηκε Χιουγκάρ Τζαμισί, δηλαδή το τζαμί του Ηγεμόνα-Αυτοκράτορα, προς τιμήν του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ιμπραήμ. Το τζαμί απέκτησε εντυπωσιακό μιναρέ, ο οποίος ξεχώριζε από τους υπόλοιπους της πόλης εκείνης της περιόδου καθώς διέθετε δύο εξώστες «σεριφιέδες». Τα μορφολογικά στοιχεία του μιναρέ, που πρόσφατα αναστηλώθηκε από σεβασμό στα μνημεία ακολουθούν τη βενετσιάνικη παράδοση.
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την ημέρα της εορτής με τους πιστούς να προσκυνούν τον όμορφο Επιτάφιο του Αγίου Νικολάου, ενώ στην είσοδο του Ναού υπήρχε παγκάρι οικονομικής στήριξης των συσσιτίων της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, ενέργεια που στηρίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας.Στον Δραπανιά ΚισάμουΠανηγυρικά εορτάσθηκε και στον Δραπανιά Κισάμου τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής ο ιστορικός Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και τον Άγιο Νικόλαο. Στην πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ενώ την ημέρα της εορτής λειτούργησε ο εφημέριος της Ενορίας π. Αλέξανδρος Φαντάκης.
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρκετό κόσμο. Μεταξύ αυτών, μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Δραπανιά.


ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Μνημεία πεσόντων ηρώων και προτομές - Η Σητεία του 13ου αιώνα έως σήμερα - Η τέχνη του Κοπανελιού ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ανηφορίσαμε στο χωριό Βορίτσι - Τα ιστορικά Ανώγεια - Το ιστορικό χωριό Κρουσώνας ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............