info@kritipoliskaihoria.gr - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ, info@kritipoliskaihoria.gr - kritipolis@hotmail.com - ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΣ, info@kritipoliskaihoria.gr - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΑΣ - info@kritipoliskaihoria.gr

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΘΑ ΑΝΑΨΕΙ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ ΗΡΑΚΛΙΕΙΟΥ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ        


Με λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού στην πόλη του Ηρακλείου.
Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός - See more at: http://www.imkastorias.gr/index.php/component/k2/item/812-me-lamprotita-eortastike-o-agios-nektarios#sthash.A0w7bZf8.dpuf

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός - See more at: http://www.imkastorias.gr/index.php/component/k2/item/812-me-lamprotita-eortastike-o-agios-nektarios#sthash.A0w7bZf8.dpuf
Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός - See more at: http://www.imkastorias.gr/index.php/component/k2/item/812-me-lamprotita-eortastike-o-agios-nektarios#sthash.A0w7bZf8.dpuf
Η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στην περιοχή του Πόρου στην πόλη του Ηρακλείου και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της.
Ειναι ορατή σε όλο τον κόσμο που καταφθάνει με τα πλοία της γραμμής απο το λιμάνι του Ηρακλείου.Στις 9 Νοεμβρίου του έτους 1962, ημέρα Παρασκευή (ανήμερα, δηλαδή, της εορτής του Αγίου Νεκταρίου), τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου η πρώτη Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και ετέθη σε προσκύνηση η σεπτή εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Στεφάνου Πρατσινάκη, αναγνώστου, και με δαπάνη του Ιωάννου Λεοντή, διδασκάλου.
Στις 17 Ιουλίου του έτους 1963, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.00, ο μακαριστός ιερέας Τίτος Καϊσαρλής έφερε τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου και εψάλη η ακολουθία του  Εσπερινού και ο Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου. Το ως άνω τεμάχιο του ιερού λειψάνου δωρίθηκε στον ιερέα Τίτο Καϊσερλή από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Καλαμπερίδη, εφημέριο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Αιγίνης, ενώ με πρωτοβουλία του αναγνώστου Στεφάνου Πρατσινάκη κατασκευάστηκε η λειψανοθήκη για το ιερό λείψανο. Λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή, τελέστηκε νυκτερινή Θεία Λειτουργία και τέθηκε σε προσκύνηση το ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου.
Τρία χρόνια αργότερα, στις 12 Ιουνίου του έτους 1966, ημέρα Κυριακή, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Πόρου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήτης κυρού Ευγενίου, συμπαραστατουμένου από τους ιερείς Νικόλαο Νεονάκη, Τίτο Καϊσερλή και Εμμανουήλ Δασκαλάκη και με διάκονο τον Εμμανουήλ Νιωτάκη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετέθη ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κρήτης κυρό Ευγένιο.
Στις 9 Νοεμβρίου 1971, ημέρα Τρίτη (ανήμερα της εορτής του Αγίου), τελέστηκε πανηγυρικά η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νεοανεγερθέντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, ιερουργούντος του ιερέα Νικολάου Νεονάκη και διακονούντος του διακόνου Νικολάου Πασχαλίδη. Την παραμονή της εορτής και πριν από τον Εσπερινό έγινε με πομπή η μεταφορά του ιερού λειψάνου του Αγίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου έγιναν την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου του έτους 1982, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο συμπαραστατούμενον από τους ιερείς Χρυσόστομο Αμανατίδη, Ευγένιο Πολίτη, Νικόλαο Νεονάκη, Τίτο Καϊσερλή, Γεώργιο Στειακάκη, Αλέξανδρο Βασιλάκη και Γεώργιο Λαδουκάκη και με διακονούντα τον διάκονο Αμφιλόχιο Σαμοΐλη. Συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν οι ιερείς Εμμανουήλ Δασκαλάκης, Δημήτριος Τσαγκαράκης και Γεώργιος Καμπιτάκης. Μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κυρός Τιμόθεος και ο ιερέας Εμμανουήλ Δασκαλάκης. Τους ύμνους έψαλαν οι Ιωάννης Γ. Τσερεβελάκης (ο οποίος αργότερα από το 1993 έως το 2013 διετέλεσε Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πόρου) και Κωνστ. Νιργιανάκης. Ανάδοχος παρέστη η κ. Βασιλεία Μαραγκάκη. Να σημειωθεί ότι καθημερινά και για όλη την εβδομάδα μετά τα εγκαίνια τελούνταν η Θεία Λειτουργία.

Published by ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Si vous n'avez pas eu la chance de prendre dans tous.
Follow us Google+.

Επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Αποδούλου

Υμνοι και μελωδίες στο πνευμ. κέντρο Παναγίτσας

Δείτε τα δημοφιλή άρθρα της εβομάδας

Ανακαλύψτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα

Σας προτείνουμε να δείτε

Γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του Ν.Καζαντζάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τίτλοι ειδήσεων

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας

Powered by Blogger.