ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ... ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΥΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ... ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΥΣ

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο , που αναφέρεται στην εκχώρηση στους Ανωγειανούς του οροπέδιου της Νίδας από τους Τούρκους – έναντι 170 οκάδων λάδι – αποκαλύπτει σήμερα η ΑΝΩΓΗ και ο Γιώργης Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα. Το έγγραφο, με ημερομηνία 15 Ιουλίου 1673,  προέρχεται από τα πρωθυπουργικά αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Γιώργης Σκουλάς τονίζει ότι έχει στην κατοχή του κι άλλα σημαντικά έγγραφα, πριν από το 1800, που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της κοινωνικής,  οικονομικής και πολιτιστική ιστορίας  των Ανωγείων.
Σύμφωνα με τον ερευνητή υπάρχουν στοιχεία για τις ρίζες Ανωγειανών οικογενειών, αλλά και οικογενειών που δεν υπάρχουν σήμερα στο χωριό.
Στόχος του όπως λέει, είναι η έκδοση αυτού του πραγματικού θησαυρού σε ένα βιβλίο, το οποίο επιθυμεί να παρουσιάσει στα Ανώγεια το Δεκαπενταύγουστο του 2015


Η συνέντευξη του Γιώργη Σκουλά στην ΑΝΩΓΗ έχει εξής:
Κύριε Σκουλά, μας εκπλήξατε πάλι ευχάριστα με το ιστορικό ντοκουμέντο που μας αποστείλατε
– Το έγγραφο που δημοσιεύουμε έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο ιστορίας για τα΄ Ανώγεια . Η ιστορία όπως ξέρετε γράφεται με ντοκουμέντα και όταν υπάρχουν αυτά οτιδήποτε άλλο υποχωρεί. Το συγκεκριμένο έγγραφο προέρχεται από τα αρχεία της πρωθυπουργίας στην Κωνσταντινούπολη και αναφέρεται στην εκχώρηση στους κατοίκους των Ανωγείων του βοσκοτόπου ΙΔΑ για εκτάσεις 100 τσερεπίων έναντι τμήματος 170 οκάδων λάδι.
ΗΜ. ΡΕΜΠΙΟΥΛ ΕΒΛΕ 1084 (μ.Χ. 5-15 Ιουλίου 1673)
  Έχετε κι άλλα τέτοια έγγραφα στην κατοχή σας;
- Έχω πλέον στα χέρια μου σημαντικά έγγραφα που αναφέρονται στην ιστορία των Ανωγείων πριν από το 1800, όπου θεωρώ ότι υπάρχει σκοτάδι για την ιστορία του χωριού, τόπου καταγωγής μου. Έχω στα χέρια μου έγγραφα που αποδεικνύουν την οικονομική κατάσταση των Ανωγείων, καταστάσεις με ονοματεπώνυμα σημερινών οικογενειών από τον 13ο έως τον 17ο  αιώνα, αλλά και οικογενειών που έχουν εκλείψει από τα Ανώγεια. Έχω επίσης στοιχεία για το που αλλού υπήρχαν σημερινές οικογένειες των Ανωγείων, σε ποια άλλα χωριά δηλαδή κατά τον 17ο αιώνα π.χ. Κεφαλογιάννηδες, Βλατάδες, Μαυροκώστηδες, Σκανδάληδες, Σαλούστροι, Μαυραλέξηδες, Μανουράδες, Βρέντζοι. Έγγραφα με τοπωνύμια των Ανωγείων, με φόνο στα Ανώγεια με κλέψιμο προβάτων, με παραχωρητήρια περιουσιών κ.τ.λ.
Τι σκοπεύετε να κάνετε με όλα αυτά τα έγγραφα;
- Έχω αποφασίσει πλέον την έκδοση ενός βιβλίου κ. Φασουλά. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου θα αφορά τα Ανώγεια. Ένα άλλο μέρος του βιβλίου θα αφορά τον τόπο γέννησης μου το Αρκάδι και ένα άλλο κομμάτι θα επικεντρωθεί σε άλλες δραστηριότητες μου, συνδικαλιστικές, διάφορες ομιλίες κ.τ.λ. Για το κομμάτι που αφορά τα Ανώγεια θεωρώ ότι θα είναι η αρχή για να φωτίσουμε πτυχές της ιστορίας του χωριού μας καθώς η ιστορική έρευνα συνεχίζεται και νέα στοιχεία θα έρχονται στο φως. Πρόθεση μου είναι, αν όλα πάνε καλά, να παρουσιάσω το βιβλίο τον Δεκαπενταύγουστο του 2015 στ΄ Ανώγεια και προτίθεμαι να ζητήσω τη συνδρομή του Δήμου, εντάσσοντας το στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις. Θα κάνω κάλεσμα στους Ανωγειανούς των Ανωγείων αλλά και της διασποράς και όλοι μαζί θα υποδεχθούμε ανθρώπους που έζησαν πριν από εμάς στα χώματα που εμείς πατάμε σήμερα. Θα είναι μνημόσυνο όλων αυτών που είναι η αιτία της ύπαρξης μας σήμερα. Ο πολιτισμός των ανθρώπων αυτό επιβάλλει . Θεωρώ ότι θα είναι μια σημαντική βραδιά για τ΄ Ανώγεια και μια συγκινητική βραδιά για όλους μας.


www.anogi.gr

Post Top Ad

.............