info@kritipoliskaihoria.gr - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ, info@kritipoliskaihoria.gr - kritipolis@hotmail.com - ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΣ, info@kritipoliskaihoria.gr - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΑΣ - info@kritipoliskaihoria.gr

ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Ο ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΔΩΡΙΣΕ ΕΝΑ ΚΡΙ-ΚΡΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΡΟΥΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ        


Τον Ιούνιο του 1950 ένας Χανιώτης, ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, από το Επανοχώρι Ανατολικού Σελίνου αιχμαλώτισε στις μαδάρες των Χανίων ενα αγρίμι ή κρι-κρι όπως το ξέρουν οι περισσότεροι.
Ο λόγος; Για να το δωρίσει στον τότε πλανητάρχη της Αμερικής Χάρυ Τρούμαν ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για το σχέδιο Μάρσαλ. Με τον όρο σχέδιο Μάρσαλ εννοείται η οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποκύημα της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία λέει ότι ο πρόεδρος οχι μονο δέχτηκε το δώρο αλλά κάλεσε τον ίδιο τον Πρωτοπαπαδάκη στην Αμερική για να του το παραδώσει.

Την ιστορία μαζί με τις εικόνες από τον ζωολογικό κήπο δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό «Life» στις 11 Σεπτεμβρίου 1950, κάνοντας διάσημο το αγρίμι της Κρήτης. Το περιοδικό ανέφερε ότι ήταν το μοναδικό μέχρι τότε κρι κρι που κατάφερε να αιχμαλωτίσει άνθρωπος. Συνεχίζοντας το περιοδικό αναφέρει οτι ήταν σχεδόν αδύνατο να περιορίσουν το αγρίμι στον Λευκό Οίκο καθώς ήταν ικανό να πηδήξει τον φράχτη 15 μέτρων και για αυτο τον λόγο μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο.


«Λίγο καιρό μετά την επιστροφή μου απο την Κρήτη, ένας επισκέπτης από αυτό το φιλικό και ηλιοβρεχτο νησί ανέλαβε μια κατοικία στην Ουάσιγκτον. Ο επισκέπτης αυτός είναι ένα κρητικό αγρίμι, μια κατσίκα του βουνού, με μαύρο γένι και και σαρωτικά κέρατα. Ένα σύμβολο ελευθερίας για τους ανθρώπους της Κρήτης. Το ονομαζόμενο κρι-κρι αιχμαλωτίστηκε στα τραχιά Λευκά Όρη.
Καθημερινοί επισκέπτες της πρωτεύουσας σταματούσαν, πριν ακόμα περιφράξουν το κρι-κρι στο εθνικό ζωολογικό πάρκο, για να θαυμάσουν το ζώο που προερχόταν από τη μακριά Μεσόγειο αλλά και για να διαβάσουν τα λόγια σε μια μαρμάρινη πινακίδα η οποία ήρθε μαζί με το κρι – κρι από την Μεσόγειο. Παρουσιάζεται στους ανθρώπους των Ηνωμένων πολιτειων από τους ανθρώπους του Απανοχώρι Κρήτης, ως σύμβολο φιλίας και ευγνωμοσύνης ως προς το σχέδιο βοήθειας Marshall. Σίγουρα δεν μας έχει καταφτάσει κανένας άλλος τέτοιος ασυνήθιστος «πρέσβης» από αυτό εδώ το ζώο που συνηθίζει να πηδάει τόσο ψηλά, μαζί με ένα μήνυμα εκτίμησης για το χέρι βοήθειας από την Αμερική στους εξαθλιωμένους ανθρώπους από το πόλεμο».
Στο βίντεο βλέπουμε και τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη, που ανταλλάσει χειραψία με τον τον Paul Porter ενω το αεροπλάνο που φαίνεται απο πίσω είναι αυτό με το οποίο ταξίδεψε το κρι κρι μέχρι τις ΗΠΑ.Published by ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Si vous n'avez pas eu la chance de prendre dans tous.
Follow us Google+.

Φύτευσαν λουλούδια στη Παναγία Γκουβερνιώτισσα

Ελαφονήσι η Νο 1 παραλία στον κόσμο για διακοπές

Δείτε τα δημοφιλή άρθρα της εβομάδας

Ανακαλύψτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα

Σας προτείνουμε να δείτε

Γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του Ν.Καζαντζάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τίτλοι ειδήσεων

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας

Powered by Blogger.