Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ( ΚΡΗΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ) ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνεχίζεται η έκθεση ( Η Μεγάλη Συνάντηση ) στο κοινό της Θεσσαλονίκης το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 5 Νοεμβρίου.
Καθημερινά η Έκθεση θα λειτουργεί από τις 10:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με δωρεάν παρκινγκ.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προμηθευτούν αγνά Κρητικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς.

Λάδι, τυροκομικά προϊόντα, παξιμάδια – αρτοσκευάσματα, μέλι,βασιλικό πολτό, βότανα, γλυκά, ζυμαρικά, ρακί, κρασί, καλλυντικά, αλόη είναι μερικά από τα προϊόντα που θα παρουσιάσουν εκθέτες από κάθε γωνιά της Κρητικής Γης.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ένα πλήθος μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων. Εκατοντάδες οι συντελεστές τους, περισσότεροι από 300 χορευτές, 50 μουσικοί, δεκάδες εκπρόσωποι κρητικών πολιτιστικών σωματείων, αλλά και πλήθος εκπροσώπων πολιτιστικών σωματείων από άλλες περιοχές της Ελλάδας συνθέτουν ένα πολιτιστικό αντάμωμα όσων υπηρετούν τις αξίες των παραδόσεων των ιδιαίτερων περιοχών της χώρας μας.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα στις 7:00 η ώρα το απόγευμα της Κυριακής από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Πρώην Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Θεανώ Βρέντζου, δεκάδες εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων και άλλοι επίσημοι.
Η έκθεση οργανώνεται από τις Επικοινωνίες Κρήτης, πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση και την υποστήριξη της Περιφέρεια Κρήτης και της Δ.Ε.Θ. Helexpo, ενώ στηρίζεται από δεκάδες φορείς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας.
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:


ΠΕΜΠΤΗ 3 Νοεμβρίου
18:00
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αποδήμων Νικοκλειανών Σερρών παρουσιάζει τους παρακάτω παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τον Νομό Σερρών, τον Νομό Κιλκίς και τον Νομό Θεσσαλονίκης. Οι χοροί είναι: Χρωματιστά Τσουράπια, Ναστρίτζινι, Σιγανό, Τσιγγαρέ, Ένα κι ένα, Συρτός Πυλαίας, Λενιώ, Μπέλλα Ολυμπία, Τρεχάτος, Χασαπιά Μακεδονική.
Οι φορεσιές των χορευτών είναι από την περιοχή της Νιγρίτας.
Υπεύθυνη χορευτικού τμήματος: Αθανασία Χατζηχαριστού. Πρόεδρος: Μιχάλης Γκαραγκούνης.

19:00
Το χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βασιλείου παρουσιάζει χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας συμπεριλαμβανομένης και της Καππαδοκίας, με την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου Σταυρίδου Νάστιας.
Υπεύθυνη χορευτικού: Βασιλική Σιαμουρέλλη. Χοροδιδάσκαλος: Σταυρίδου Νάστια. Πρόεδρος: Ιωάννης Ευσταθίου.

Το ΚΑΠΗ Φίλυρου με χοράρχη την Σταυρίδου Νάστια θα παρουσιάσει τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας (Σμύρνη – Αρτάκη – Κωνσταντινούπολη – Αϊβαλί) και τραγούδια από την Καππαδοκία από την περιοχή της Σινάσσου.
Υπεύθυνη ΚΑΠΗ: Τσιακερίδου Αντιγόνη. Χοράρχης: Σταυρίδου Νάστια.

20:00
«Με Ρεθεμνιώτικο αέρα»
Εκδήλωση από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας, που παρουσιάζει τους παρακάτω Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς: Συρτός, Μαλεβιζιώτης, Πεντοζάλι, Ανωγειανός, Λαζώτης & Σούστα.
Οι μουσικοί που θα συνοδεύσουν είναι: Αναστάσιος Σιαμαδούρας (λύρα & τραγούδι), Τερζάκης Θεόφιλος (λαούτο), Σουρέλος Νικόλαος (λαούτο).
Οι φορεσιές των χορευτών είναι: Ανωγειανές (Σάρτζες), Σφακιανές (Φούστες), Γκιλότες & Βράκες.
Χοροδιδάσκαλος – Πρόεδρος: Παναγιώτης Βαρότσης.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 Νοεμβρίου
18:00
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μετεώρων «Άγιος Ιωάννης Ο Θεολόγος» παρουσιάζει τους παρακάτω χορούς από την Θεσσαλία: Συρτός, Κλειστός Αργιθέας, Καραγκούνα, Ζάβαλος, Δίπατος -Τσάμικος, Μπεράτι με γύρισμα σε Τασσιά.
Οι φορεσιές των χορευτών είναι: άνδρες με φουστανέλλα και γυναίκες ντυμένες Καραγκούνες.
Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Πολακτσίδης.

19:00
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ευόσμου «Το Γαϊτάνι» παρουσιάζει τους παρακάτω χορούς της Νάξου: Καλαματιανός Νάξου, Βλάχα Νάξου, Κοτσάκια, Συρτός και Μπάλλος.
Οι φορεσιές των χορευτών θα είναι Νάξου.
Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Πολακτσίδης. Πρόεδρος: Έφη Μπουικίδου.

20:00
Η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Σύλλογου Κρητών Θεσσαλονίκης «Τ’ Αγρίμια» παρουσιάζει Κρητικούς Παραδοσιακούς Χορούς.
Χοροδιδάσκαλοι: Ειρήνη Γιουμπάκη, Γιάννης Μουλαδάκης. Πρόεδρος: Βαγγελιώ Γιουμπάκη-Κοκολάκη.


ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Νοεμβρίου
12:00
«Καντάδα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης» από τον Σύλλογο έρευνας & διάδοσης Κρητικής παράδοσης «Ιδαία Γη».
Εκκίνηση από τη Καμάρα – Ιπποδρομίου – Είσοδος Έκθεσης με οργανοπαίχτες τους: Κυριτσάκης Κωστής (Λύρα) – Μπορμπουδάκης Μάριος (Λαούτο) & τους μαθητές των παραδοσιακών οργάνων του συλλόγου μας.

13:00
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη».
Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη προβολή Κρητικών Παραδοσιακών Χορών & Ενδυμασιών και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Νίκου Κατσιρντάκη και με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Κυριτσάκη Κωστή (Λύρα) & τον Μπορμπουδάκη Μάριο (Λαούτο).
Πρόεδρος: Ζαχαρίας Αλεξανδράκης.

14:30
«Η ενέργεια των λουλουδιών: Υγεία, ευεξία, μελισσοθεραπεία»
Ενημερωτική ομιλία από τoν πρακτικό, Μελισσοθεραπευτή κ. Γιώργο Χαιρέτη.

16:00
Ο Χορευτικός Όμιλος Δυτικής Θεσσαλονίκης «Το Σεργιάνι» παρουσιάζει χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας.
Πρόεδρος: Παναγιώτης Καμπαρούδης. Χοροδιδάσκαλος: Λάμπρος Θεοδωράκος.

17:00
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμποχωρίου Ημαθίας «Μέγας Αλέξανδρος» παρουσιάζει χορούς και δρώμενα από την περιοχή του Ρουμλουκίου, με την περήφανη φορεσιά και το γνωστό Κατσούλι.
Χοροδιδάσκαλος: Δημήτρης Γιαννόπουλος. Πρόεδρος: Ευαγγελία Μιχαλακάκη.

18:00
«Με Ρεθεμνιώτικο αέρα»
Εκδήλωση από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας, που παρουσιάζει τους παρακάτω Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς: Συρτός, Μαλεβιζιώτης, Πεντοζάλι, Ανωγειανός, Λαζώτης & Σούστα.
Οι μουσικοί που θα συνοδεύσουν είναι: Αναστάσιος Σιαμαδούρας (λύρα & τραγούδι), Τερζάκης Θεόφιλος (λαούτο), Σουρέλος Νικόλαος (λαούτο).
Οι φορεσιές των χορευτών είναι: Ανωγειανές (Σάρτζες), Σφακιανές (Φούστες), Γκιλότες & Βράκες.
Χοροδιδάσκαλος – Πρόεδρος: Παναγιώτης Βαρότσης.

19:00
«Μουσικοχορευτική Παράδοση των Ελλήνων του Πόντου».
Εκδήλωση από το χορευτικό συγκρότημα του Καλλιτεχνικού χορευτικού ομίλου «Πύρριχος». Θα αποδοθούν δημώδη άσματα των Ελλήνων του Πόντου καθώς και οι παρακάτω χοροί από διάφορες περιφέρειες και περιοχές του Πόντου: Μονό Ομάλ’ Τίζ & Ούτσ’ αγιάκ & Σαμσόν, Τίκ Άκ Δάγ Μαδέν & Τριπάτ & Μονό Τίκ & Διπλό Τίκ & Τονγιαλίδικο & Τρομαχτόν, Τέρς Ακ Δάγ Μαδέν & Τρυγόνα & Τέρς Γκιουμούς Μαδέν & Τυρφών, Διπάτ & Τίταρα (Τετέ αγάτς) & Τάμζαρα, Μόντσονος & Τρία τη Κότσαρι & Κότσαρι, Οσμάν Αγάς & Γιουβαλάντουμ, Χαιρεανίτσα & Λετσίνα, Χαλάϊ & Καρσιλαμάς, Ατσααπάτ & Σέρα Χορός (Τραπεζούντας), Ομάλιν.
Θα συνοδεύσουν οι μουσικοί: Γιώργος Πουλαντζακλής (Κεμεντζέ και Κεμανέ), Δημήτρης Κουρπαγιαννiδης (Λύρα), Σπύρος Κουρπαγιαννίδης (Νταβούλι), Μάριος Σαπανίδης (Αγγείο). Πλαισιώνει η Δημοτική Ορχήστρα του Γ. Πουλαντζακλή και στο τραγούδι είναι η Μελίνα Χατζηκαμάνου και ο Αντώνης Πιλαλίδης. Οι φορεσιές των χορευτών είναι γνήσια αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών από τις περιφέρειες Τραπεζούντας, Χαλδίας, Ματσούκας & Καρς.
Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός διευθυντής: Βασίλειος Πολατίδης.

20:00
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Φίλων Κρητικής Παράδοσης Θέρμης «Ξαστεριά».
Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου παρουσιάζει Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.
Χοροδιδάσκαλος: Γιαννακάκης Βαγγελης. Πρόεδρος: Αντώνης Φουντουλάκης.
Διοργανωτής: Νεκτάριος Σερμάκης. Κιν.: 6932430433.

Υπεύθυνοι Πολιτιστικών εκδηλώσεων: Νίκη Ντούλα – Μανώλης Καλαθάς.
Την υγειονομική κάλυψη των εκδηλώσεων, αλλά και όλης της έκθεσης θα έχει η USAR HELLAS.
Συστήνουμε στους επισκέπτες να παρακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.pagritiaekthesi.gr
7 ημέρες η καρδιά της Κρήτης χτυπά δυνατά στη Θεσσαλονίκη!
Ένα ταξίδι γεύσης, μουσικής, χορού και πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο!
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Μνημεία πεσόντων ηρώων και προτομές - Η Σητεία του 13ου αιώνα έως σήμερα - Η τέχνη του Κοπανελιού ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Εκδρομή στην Ψαρή Φοράδα - Το ιστορικό χωριό Ανώγεια - Το ιστορικό χωριό Κρουσώνας ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............