info@kritipoliskaihoria.gr - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ, info@kritipoliskaihoria.gr - kritipolis@hotmail.com - ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΣ, info@kritipoliskaihoria.gr - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΑΣ - info@kritipoliskaihoria.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΨΙΛΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ( ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ )

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ        
Παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω (2ος όροφος) το βιβλίο της Έφης Ψιλάκη με θέμα τη Χριστιανική Τέχνη της Κρήτης. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του Μουσείου Αγίας Αικατερίνης  Σιναϊτών, ενός μουσείου που αν και δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη δυο χρόνια λειτουργίας με τη νέα σύγχρονη μορφή του, έχει παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και ποιότητα πνευματικό και πολιτιστικό έργο
Ο τίτλος του νέου βιβλίου προδιαθέτει για το περιεχόμενό του: "Η χριστιανική τέχνη της Κρήτης στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης" και παρουσιάζει αναλυτικά το σύνολο σχεδόν των εκθεμάτων παραθέτοντας μεγάλο αριθμό φωτογραφιών εξαιρετικής ποιότητας. Παράλληλα με τα εκθέματα του Μουσείου, όμως, σ' αυτή τη νέα καλαίσθητη έκδοση παρουσιάζεται  η ιστορία και η εξέλιξη των διαφόρων μορφών της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκαν στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, όπως  αγιογραφία, ξυλογλυπτική, εκκλησιαστική αργυροχρυσοχοΐα, χρυσοκεντητική, αντιγραφή χειρογράφων κωδίκων κ.α. Οι τέχνες αυτές εξετάζονται σε συνάρτηση με το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και, γενικότερα, πολιτιστικό περιβάλλον της κάθε εποχής. 


Η Κρήτη έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη και τη διάδοση της χριστιανικής τέχνης, ιδιαίτερα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Εικόνες των περίφημων κρητικών αγιογραφικών εργαστηρίων ταξίδευαν σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, αλλά και στις καθολικές περιοχές της Ευρώπης. Η ζωγραφική, που έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της κατά τον 16ο αιώνα με την περίφημη Κρητική Σχολή Αγιογραφίας, αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της πνευματικής ανάπτυξης του νησιού και άνοιξε το δρόμο σε άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως ήταν η ξυλογλυπτική. Ξυλόγλυπτα τέμπλα και άλλα έργα των Κρητικών καλλιτεχνών εξάγονταν στην Ιταλία, στην Αίγυπτο, στα νησιά, στο Άγιο Όρος. Μετά την άλωση του Χάνδακα (1669) τα πράγματα αλλάζουν, όπως άλλαξαν και σε όλον τον Οθωμανοκρατούμενο ελληνικό χώρο. Ωστόσο, στην Κρήτη παραμένουν μικρές αλλά σημαντικές εστίες καλλιτεχνικής δημιουργίας που οδήγησαν σε πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εξελίξεις. Στα μέσα του 18ου αιώνα υπάρχουν ήδη σημαντικοί για την εποχή τους ζωγράφοι που εργάζονται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Κύπρος.  Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ. 
Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης 
Νίκος Γιγουρτάκης, φιλόλογος, αρχαιολόγος και Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Θα συντονίσει ο Πρόεδρος της Διοικούσαν Επιτροπής του Μουσείου, δρ. Μανώλης Δρακάκης.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. 


Published by ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Si vous n'avez pas eu la chance de prendre dans tous.
Follow us Google+.

Επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Αποδούλου

Υμνοι και μελωδίες στο πνευμ. κέντρο Παναγίτσας

Καφενείο αναμνήσεων - Το άγαλμα της Ελευθερίας

ΜΑΡΚΟΓΛΟΥ ΜΑΡΚΟΓΛΟΥ

Δείτε τα δημοφιλή άρθρα της εβομάδας

Ανακαλύψτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα

Σας προτείνουμε να δείτε

Γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του Ν.Καζαντζάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τίτλοι ειδήσεων

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας

Powered by Blogger.