Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΕΚΙ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Στις αρχές του 19ου αιώνα, στο Ηράκλειο της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα , στην πλατεία των 18 Άγγλων, άνοιξε το πρώτο παραδοσιακό καφενείο .Λεγόταν "Καφενές", για τους ανθρώπους του λιμανιού όμως, ήταν το καφενείο "της Μαρίας". Η κυρία Μαρία φίλευε όσους ναυτικούς έδεναν στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου.Ένας από αυτούς ήταν και ο μεγάλος "θαλασσινός" ποιητής, Νίκος Καββαδίας που όπως λέει ο σημερινός ιδιοκτήτης , ήταν πολύ ερωτευμένος με εκείνη, ενώ πολλά από τα ποιήματά του τα είχε γράψει στην αυλή του σημερινού "Βράκα".


episkeptis.gr


Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ο Αντώνης και η Ελένη, έχουν μετατρέψει αυτό το μοναδικό κτίριο, σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Επέλεξαν να μην αλλάξει η αρχιτεκτονική του χώρου που μετρά δύο αιώνες, διατηρώντας την πέτρα, η οποία είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του φρουρίου Κούλε.

Το εστιατόριο "Βράκας" έχει δύο επίπεδα. Ο εξωτερικός χώρος βρίσκεται πάνω σε ένα γραφικό πεζόδρομο και έχει θέα το παλιό λιμάνι και τη σημερινή μαρίνα της πόλης.Η πιο όμορφη γωνιά του μαγαζιού όμως βρίσκεται στο πατάρι.Ο επάνω όροφος του κτιρίου, διακοσμημένος με ξύλο και πέτρα, προσφέρει μοναδική πανοραμική θέα του λιμανιού , ιδανική για ένα όμορφο δείπνο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος.
Η κουζίνα αποτελείται κυρίως από φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, τα οποία ψαρεύονται ανοιχτά του Ηρακλείου από την ίδια την οικογένεια του ιδιοκτήτη, που μας εγγυάται την φρεσκάδα και την νοστιμιά τους.Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το εστιατόριο "Βράκας" βραβεύτηκε από τον ΕΟΤ για την ποιότητα της κουζίνας του. Καθημερινά, σερβίρει στους πελάτες του μοναδικά πιάτα, μαγειρεμένα με αγάπη και μεράκι. Διαθέτει όμως ακόμα και τις καλύτερες ποικιλίες κρασιών για να συνδυαστούν άψογα με κάθε γεύση.

Ο Αντώνης, μιλώντας για το εστιατόριό του, αναφέρει:"Αισθάνομαι τυχερός που βλέπω το μαγαζί μου, να είναι γεμάτο καθημερινά. Αν το Ηράκλειο είχε καρδιά, θα χτυπούσε σε αυτό το σημείο!"Ο "Βράκας", σας περιμένει για ν'απολάυσετε τις εξαιρετικές γεύσεις του, αναπνέοντας τον αέρα της θάλασσας, και ατενίζοντας το αιώνια αγέρωχο φρούριο του Κούλε.
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Οι παραδοσιακές Αρχάνες - Τα Σακτούρια στο νότιο Ρέθυμνο - Ο οικισμός Γεράνι Ρεθύμνης ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Η Σερβάντα με τα καλά σερβίτσια - Κρητικοί στη Κύπρο παίζουν Κινέζικα - Το Σφεντύλι και ο αγρός του Αποσελέμη ............. ............. ............. Πού ‘ναι η Χώρα τω Σφακιώ - Το ιστορικό φρούριο Φιρκάς - Το Ναυτικό μουσείο Κρήτης στα Χανιά ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Ο φωτογράφος Γιώργος Τσούμπας - Η συγγραφέας Βαγγελιώ Καρακατσάνη - Ο Μανόλης Λεράκης και το αβοκάντο ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σας προτείνουμε να δείτε

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............