Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Με ένα τριήμερο φεστιβάλ, στις 2-3-4 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένο στον πολιτισμό της Μικράς Ασίας ο σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου, σε συνδιοργάνωση με τον ΠΑΟΔΑΝ και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, τιμά τις ρίζες του. Στοχεύοντας στη διαφύλαξη της μικρασιατικής κληρονομιάς και με απώτερο στόχο να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Μ. Ασίας οι νεότερες γενιές, ο σύλλογος διοργανώνει μουσικοχορευτικό φεστιβάλ με τίτλο «ΚΑΛΩΣ ΕΣΜΙΞΑΜΕ». Ένα φεστιβάλ που αποτίνει φόρο τιμής στην  Μ. Ασία και στον λαμπρό της  πολιτισμό και  δίνει την ευκαιρία για μια πολιτισμική συνάντηση με τους απόγονους των Τουρκοκρητικών. Έτσι η Κρήτη συναντά  ένα γνώριμό της κόσμο αφού στο φεστιβάλ θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία Τουρκοκρητικών καθώς επίσης και η χορωδία των «Ανταλλαγέντων της Λωζάνης».

Οι Τουρκοκρητικοί, όπως είναι γνωστό, ήταν Κρητικοί, οι οποίοι έφυγαν πρόσφυγες από την Κρήτη μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 και εγκαταστάθηκαν στα δυτικά παράλια της Μ. Ασίας. Στο νέο τόπο εγκατάστασής τους προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή την κρητική διάλεκτο, τα ήθη, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής των προγόνων τους  νιώθοντας  περήφανοι για την κρητική τους καταγωγή παρά τις δυσμενείς συνθήκες, γεγονός που αυτονόητα μας συγκινεί. Έχοντας λοιπόν σαν κοινό στοιχείο την πικρή εμπειρία της προσφυγιάς αλλά και τη βίωση των δύο πολιτισμών, Κρήτης και Μ. Ασίας, από τους μεν και από τους δε, οι δυο κόσμοι συναντιούνται σε ένα πολιτισμικό ταξίδι. Στο αντάμωμά τους θα ξαναθυμηθούν, θα ανακαλέσουν τις μνήμες, θα πουν τις εμπειρίες τους, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν στα πλαίσια της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια της Μ.Ασίας και της Κρήτης –πολύτιμο στοιχείο αναφοράς των προσφύγων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου- τα οποία παντρεύονται με ένα μοναδικό τρόπο φέρνοντας σε επαφή τις δυο πατρίδες και μεταφέροντάς μας νοερά στο μύθο και τη γοητεία μιας άλλης εποχής.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο Παντελής Σφηνιάς, ο γιος του κυρ Νίκου του φούρναρη από το Ρέθυμνο
Η πρώτη γυναίκα που τραγούδησε σε δίσκο Κρητικής μουσικής
Ο Κωστής Μουδάτσος συναντά Ανθρώπους που ταιριάζουν τα φέσια τους
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Διαβήτης και ψυχολογική περίθαλψη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Νέα δεδομένα στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ