ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Τον καταξιωμένο Χανιώτη μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, τίμησαν σήμερα τα Χανιά, αποδίδοντας του, το χρυσό κλειδί της πόλης και το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο δήμαρχος Χανίων Αν. Βάμβουκας και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασ. Διγαλάκης, αλλά και δεκάδες Χανιωτών που ”πλημμύρισαν” το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, απέδωσαν τις οφειλόμενες τιμές σε έναν άνθρωπο, που το έργο και η φήμη του έχουν διαχυθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε μία προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας, στον Έλληνα, Κρητικό και Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στον Μίκη των αγώνων για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.


Ο Μίκης σε μια μοναδική ομιλία 40 λεπτών συγκίνησε το κοινό καθώς μίλησε σχεδόν για τα πάντα: περί Πολιτισμού, Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Αλληλεγγύης, εμψυχώνοντας τους νέους και υπογραμμίζοντας την δύναμη που του δίνουν η Κρήτη και η Ελλάδα, καλώντας όλους τους Έλληνες σε επανάσταση ενάντια σε όλα όσα τους καταδυναστεύουν.
Να σημειωθεί ότι πριν την εκδήλωση ο Μίκης επισκέφθηκε το Παλιό Τελωνείο το οποίο ανακατασκευάζεται και θα μετατραπεί σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”.Αξίζει να σημειωθεί η συγκινητική στιγμή, που στο τέλος της εκδήλωσης και αποχωρώντας από τον χώρο του ΚΑΜ ο σπουδαίος Χανιώτης μουσικοσυνθέτης, διηύθυνε  την μουσικοθεατρική ομάδα  passe-pARTout που τον αποχαιρέτισε με ένα τραγούδι του.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Δευτέρας των Χανιώτικων νέων ενώ το βίντεο της ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη και το βίντεο με την ομάδα passe-pARTout την οποία διεύθυνε ως μαέστρος, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα των Χανιώτικων νέων την Δευτέρα.Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο  Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι του Νομού, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς από τον χώρο του Πολιτισμού, της Πολιτικής κ.α


ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το πρωί στον Γαλατά καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στο πατρικό σπίτι του για να το δει να διαμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Μουσείο.
Στον χώρο του Μουσείου, αφιερωμένο στον μεγάλο Χανιώτη μουσικοσυνθέτη,  σχεδιάζεται, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν χώρος προβολών, μουσειακός – εκθεσιακός χώρος, αίθουσα σεμιναρίων, ξενώνας, χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και ο Δήμος Χανίων.


Υπενθυμίζεται πως στις έξι το απόγευμα ο Μίκης Θεοδωράκης, τιμάται από τα Χανιά, παραλαμβάνοντας το χρυσό κλειδί της πόλης και το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης
Τον καταξιωμένο Χανιώτη μουσικοσυνθέτη συνόδευαν στον Γαλατά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Αγοραστάκης, η κόρη του Μαργαρίτα και οικεία του πρόσωπα, ενώ τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας με τους πρώην δημάρχους Μαν. Σκουλάκη και Μ. Σταματάκη.Η πιο ευχάριστη όμως έκπληξη ήταν ότι τον Μίκη καλωσόρισαν στο πατρικό του μικροί μαθητές της παιδικής χορωδίας του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων που του τραγούδησαν ένα από τα πρώτα τραγούδια που είχε συνθέσει στα νεανικά του χρόνια, ”Το καραβάκι”. Ο μουσικοσυνθέτης άκουσε με χαρά τα παιδιά που του πρόσφεραν ένα μπουκέτο λουλούδια και στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν μαζί του.
Ο Μίκης που στις 27 Ιουλίου μπαίνει στα 91, περιηγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του που βρίσκεται ξανά στον τόπο του, στο πατρικό του, λέγοντας ιστορίες από τα παλιά, αναζητώντας και συναντώντας τους ανθρώπους που γνώριζε από εκείνα τα χρόνια, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα για την τρέχουσα επικαιρότητα.
Χαρακτηριστική η αφήγηση από τον ίδιο, της ιστορίας της βεντέτας μεταξύ Ψιλάκιδων- Θεοδωράκηδων την οποία συνέδεσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο με την Δικαιοσύνη σήμερα και την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Post Top Ad

.............