Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΟΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΟΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Πριν από λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι φορτηγό του δήμου Χερσονήσου πήγε στο κτίριο του παιδικού σταθμού Μοχού φόρτωσε και απομάκρυνε έπιπλα και εξοπλισμό. Δικαιολογημένα δημιουργήθηκε αναταραχή μεταξύ των κατοίκων του χωριού. Το θέμα πήρε δημοσιότητα και για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Χερσονήσου αναγκάστηκε να πάρει θέση.Πληροφορηθήκαμε λοιπόν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι ο Παιδικός σταθμός Μοχού θα κλείσει γιατί έχει μόνο 5 παιδιά, τα τροφεία των οποίων δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα. 
Επιπλέον είναι αντιπαιδαγωγικό να λειτουργεί μόνο με τόσο λίγα παιδιά. Μας πληροφόρησε επίσης ότι η πλειοψηφία των Μοχιανών έχει μετοικίσει από τον Μοχό στη Σταλίδα.

Με την ευκαιρία αυτών των δηλώσεων θέλουμε να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες σας τα παρακάτω. Τα παιδιά, των οποίων οι γονείς θέλουν να τα φέρουν στον παιδικό σταθμό Μοχού, δεν είναι 5 αλλά 24 και μπορεί να βρεθούν και περισσότερα. Αυτό προκύπτει με έγγραφο που φέρει τις υπογραφές των γονέων τους και είναι στη διάθεση του δήμου. 
Ο δήμος με τις ενέργειές του κλείνει τον παιδικό σταθμό Μοχού. 
Δυστυχώς ο δήμος δίνει προτεραιότητα στους υπαλλήλους του και όχι στους πολίτες του. Αν ο δήμος ήθελε να κάνει εξοικονόμηση πόρων θα γίνονταν πιστευτός, αφού καταργούσε τον παιδικό σταθμό και απέλυε τη διευθύντριά του. Περίμεναν όμως, οι υπεύθυνοι, μέχρι να πάρει σύνταξη η διευθύντρια άλλου, πιο κοντινού στο Ηράκλειο παιδικού σταθμού, για να μπορέσει να πάρει τη θέση της η διευθύντριά του Παιδικό σταθμού Μοχού, και να μη δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα σε αυτούς που την ενέκριναν.  


Μετά από αυτή τη μετάθεση δεν είχε πλέον λόγο ύπαρξης ο παιδικός σταθμός Μοχού και συγχρόνως η δημοτική αρχή θα έκανε το χατήρι σε κάποιους συνδικαλιστές οι οποίοι εδώ και χρόνια <<είχαν βάλει στο μάτι>> το δημοτικό λεωφορείο που μετέφερε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό Μοχού. Το λεωφορείο αυτό τώρα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτικών υπαλλήλων που διαμένουν στο Ηράκλειο. 

Για να φανεί ότι κανείς γονέας δε θέλει να φέρει το παιδί του στον παιδικό σταθμό Μοχού και να περάσει αυτό όσο γίνεται πιο ανώδυνα στην κοινή γνώμη η αρμόδια υπηρεσία του δήμου δεν συμπεριέλαβε στους φακέλους της, που έφτιαξε για το ΕΣΠΑ τον Απρίλιο – Μάιο του 2015, τον παιδικό σταθμό Μοχού. Έτσι ήταν ο μοναδικός σταθμός του δήμου μας στον οποίο οι γονείς ήξεραν εκ των προτέρων ότι αν εγγράψουν το παιδί τους δεν θα είχαν το όφελος της επιδότησης των τροφείων από το ΕΣΠΑ. 


Παρ' όλα αυτά και μετά από ενστάσεις πολιτών της κοινότητας Μοχού ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με ομόφωνη απόφαση των μελών του τον Οκτώβριο του 2015 αποφάσισε την επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού την περίοδο 2015 – 2016. Τί άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα ;

Η λειτουργία του παιδικού σταθμού Μοχού δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου ούτε ένα ευρώ παραπάνω από ότι τον επιβάρυνε την περίοδο 2014 -2015.

Αν η δημοτική αρχή έχει το σθένος και θέλει πραγματικά να κάνει εξοικονόμηση πόρων και μάλιστα χωρίς κοινωνικό αντίκτυπο ας την αναζητήσει στις δύο διοικητικές δομές που συντηρεί χωρίς λόγο. Μία στις Γούρνες και μία στο Λιμάνι Χερσονήσου. 

Ο παιδικός σταθμός Μοχού λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια με τον ίδιο περίπου αριθμό παιδιών. Όχι μόνο με  παιδιά από τον οικισμό του Μοχού αλλά και παιδιά από τη Σταλίδα και τα χωριά της Λαγκάδας. Για το σκοπό αυτό τα παιδιά μεταφέρονταν με λεωφορείο του Δήμου. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν οι τότε κοινοτικές και δημοτικές αρχές για να συμβάλουν έστω και λίγο στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και στην αποτροπή της ερήμωσης της υπαίθρου. Ο δήμος δεν κλείνει ένα παιδικό σταθμό κλείνει σπίτια νέων οικογενειών στον Μοχό και στη Λαγκάδα.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα Δήμαρχο διαχειριστή. Ο δήμαρχος είναι πολιτικό πρόσωπο. Λειτουργεί με βάση ένα πολιτικό σχεδιασμό και κάνει ότι μπορεί για να τον υλοποιήσει. Αν ο δήμαρχος δεν είναι σε θέση να επισκευάσει ένα από τα 7-8 λεωφορεία που έχει ο δήμος στο γκαράζ του με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να μεταφέρει νήπια και  αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει δυο τρεις εργατοώρες ενός οδηγού για να το μετακινεί για τις ανάγκες του παιδικού σταθμού είμαστε σίγουροι  πως θα τα καταφέρει η άλλη δημοτική αρχή που θα επιλέξουμε. 


Μέχρι τότε κάνουμε έκκληση στους φίλους του Μοχού να συνδράμει όπως μπορεί ο καθένας για να εξασφαλίσουμε ένα ποσό λιγότερο από 1.000,00 € μηνιαίως για να εξασφαλίσουμε ένα μεταφορικό μέσο, ας είναι και ένα TAXI, για τη μεταφορά των παιδιών.    

Με εκτίμηση
Η επιτροπή για την
επαναλειτουργία του 
παιδικού σταθμού Μοχού

Post Top Ad

.............