ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Καντάνου συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αύριο Παρασκευή 3 Ιουνίου.
Οπως ανακοινώθηκε, στις εκδηλώσεις αναμένεται να παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.


Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 10:30π.μ. αρχιερατική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Καντάνου. Στις 10:50π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία της Καντάνου, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση Εθνικού Υμνου.
Θα ακολουθήσει εκδήλωση στις 11:30 π.μ. στο πρώην Δημαρχείο Καντάνου που θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου, Αντώνη Περράκη, ομιλία από τον καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας Α.Π.Θ., Γεώργιο Μαργαρίτη και ριζίτικο τραγούδι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Καντανία”.
Επίσης στις 6μ.μ. θα γίνει παρουσίαση βιβλίου του Sandy Tomas με τίτλο: “Με τόλμη για την ελευθερία” από τον συγγραφέα Γιώργο Σπανό και θα ακολουθήσει στις 6:45μ.μ. ομιλία από τον στρατηγό ε.α. Κωνσταντίνο Χούλη για τα Κερδύλια Σερρών ως τόπος μαρτυρίου ενώ στις 7:30 μ.μ. θα παρουσιαστούν ηρωικά και πατριωτικά τραγούδια από τη χορωδία της Ι.Μ. Κισάμου – Σελίνου.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων από αύριο Κυριακή έως τις 5 Ιουνίου από 10π.μ. έως 2μ.μ. και από 6μ.μ. έως 8μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Καντάνου θα λειτουργήσει έκθεση με αφίσες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το αρχείο του συλλέκτη και ηθοποιού Λευτέρη Λαμπράκη, θα παρουσιαστεί η καταστροφή της Καντάνου μέσα από άγνωστο φωτογραφικό υλικό του Δημήτρη Σκαρτσιλάκη, θα γίνει παρουσίαση μοτοσυκλετών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έκθεση αντικειμένων από τη Μάχη της Κρήτης.
Επίσης, αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ο 3ος αγώνας δρόμου “Μάχης Φαραγγιού Καντάνου” με ώρα έναρξης 12 το μεσημέρι.
Στις 2 Ιουνίου θα γίνει στις 6:45μ.μ. λαμπαδηδρομία εντός του ιστορικού φαραγγιού Καντάνου και στις 10μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Βασίλη Καρεφυλλάκη.
Τέλος, στις 4 Ιουνίου στις 7μ.μ. θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ: “Παράδοση πατρίδα” σε σκηνοθεσία του Νίκου Ασλανίδη και στις 8:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτικό πρόγραμμα – αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα Καντάνου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καντάνου “Η Καντανία” και τον Λαογραφικό Ομιλο Καντάνου στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καντάνου.


ΣΤΑ ΦΛΩΡΙΑ
Εκδηλώσεις για τη μάχη Φλωρίων – Αγριομοκεφάλας θα γίνουν σήμερα Σάββατο και περιλαμβάνουν: Διασυλλογικό αγώνα ορεινής ποδηλασίας στις 3μ.μ. και εκδήλωση στις 6:30μ.μ. στο μνημείο στα Φλώρια τιμής και μνήμης των ηρωικών αγωνισθέντων και πεσόντων στη μάχη που θα περιλαμβάνει: επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία για τα γεγονότα της μάχης, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Ακολουθεί παραδοσιακό κέρασμα. Διοργανωτής: Ποδηλατικός σύλλογος: “Τάλως”, συνδιοργανωτής: Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Φλωρίων.ΣΤΗ ΧΡΥΣΑΥΓΗ 
Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί στο Μνημείο Πεσόντων Χρυσαυγής από τον Δήμο Πλατανιά σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Χρυσαυγής και τους Τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς, ομιλία από τον εκπαιδευτικό Νικόλαο Δημογεροντάκη, απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τη Ριζίτικη Παρέα Καλλιθέας Χρυσαυγής του Δήμου Πλατανιά, κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση εθνικού ύμνου.


ΣΤΟ ΚΥΡΤΩΜΑΔΩ 
Αύριο Κυριακή και ώρα 10:30π.μ. ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Ενορία Αγ. Ιωάννου Καλυβίτη Κυρτωμάδω τελεί το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των υπέρ πίστης και πατρίδας πεσόντων.
Το μνημόσυνο θα τελεστεί στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη Κυρτωμάδω, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της περιοχής.ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Εκδήλωση με θέμα: “Προφορικές μαρτυρίες και ζωγραφιές για τη Μάχη της Κρήτης” θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Μαΐου στις 7μ.μ. από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τον Σύλλογο “Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης” και τα Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς διοργανωτών, ριζίτικο για τη Μάχη της Κρήτης, ομιλία από τη φιλόλογο και δημοσιογράφο Βίκυ Κόλλια με θέμα: “Οι ήρωες του χθες έμπνευση για το αύριο…”, ομιλία από τη σχολική σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης Χαρά Ανδρεάδη με θέμα: “Μνήμες μιας ζωής, φωνές από το παρελθόν: η Προφορική Ιστορία στο προσκήνιο” και βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς καταγραφής ιστορικής μαρτυρίας και ζωγραφικής που διοργάνωσε το Γ.Α.Κ. -Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.


Post Top Ad

.............