16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


16 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Οικιακών Εργαζόμενων. Το 2011 στην 100η σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ (ΔΟΕ – ILO), υιοθετήθηκε η ιστορικής σημασίας Σύμβαση C189 για την Αξιοπρεπή Εργασία των Οικιακών Εργαζόμενων.
Η Σύμβαση C189 αποτελεί σταθμό στο διεθνές δίκαιο με την προώθηση της προστασίας και την επέκταση των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οικιακών εργαζόμενων.


Αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι η οικιακή εργασία είναι ένα επάγγελμα που χρήζει νομοθετικής ρύθμισης και προστασίας. Η επαγγελματική κατηγορία των 63 και πλέον εκατομμυρίων οικιακών εργαζόμενων, στην καταπληκτική τους πλειοψηφία και στις περισσότερες χώρες μετανάστριες, γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις, κακομεταχείριση και συνθήκες εργασίας που συχνά και σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης ισοδυναμούν με δουλεία.
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Οικιακών Εργαζόμενων είναι η κινητοποίηση των ίδιων των οικιακών εργαζόμενων και των οργανώσεων τους, οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλων μη κυβερνητικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και άλλων φορέων, για να υπενθυμίσουν σε κάθε κυβέρνηση ανά τον κόσμο την αναγκαιότητα αλλά και την υποχρέωση επικύρωσης και εφαρμογής της Σύμβασης.Σύμφωνα με τη Σύμβαση, οι χώρες που την επικυρώνουν έχουν υποχρέωση να προωθήσουν και να υιοθετήσουν δίκαιες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τις οικιακές εργαζόμενες. Επίσης να σέβονται και να προστατεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα, περιλαμβανόμενων και αυτών για τη μητρότητα, και να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της κακομεταχείρισης και βίας εναντίον τους, όπως και την απαγόρευση και εξάλειψη της παιδικής εργασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Post Top Ad

.............