ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι περισσότεροι έχουμε μια εμπειρία από ελεύθερο κάμπινγκ από τα νιάτα μας. Είτε γιατί τότε τα οικονομικά μας ήταν πιο «στενά», είτε γιατί ήμασταν πιο ελεύθερα πνεύματα και ο χίπικος τρόπος ζωής μας γοήτευε ιδιαίτερα. Τα χρόνια, βέβαια, πέρασαν, τα εύκολα δανεικά σήμαιναν πιο χλιδάτες διακοπές στις Μυκόνους και τις Σαντορίνες, οι παλιές «καβάντζες» έγιναν οικόπεδα και τα οικόπεδα έγιναν ενοικιαζόμενα και νόμιμα κάμπινγκ στήθηκαν εκεί που κάποτε όλα ήταν ελεύθερα. Σιγά σιγά η μόδα ξεθώριασε και το ελεύθερο κάμπινγκ, η περιπέτεια της αναζήτησης του φοβερού σημείου που θα έχει και δροσιά, και σκιά, και ησυχία, αλλά και πρόσβαση σε μια μαγευτική παραλία σταμάτησε να είναι κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού. Ίσως, όμως, φέτος να επανέλθει.

Η οικονομική δυσχέρεια αλλάζει τα δεδομένα των διακοπών μας. Ελάχιστοι πια έχουμε τη δυνατότητα να φύγουμε για 2 ή 3 εβδομάδες όπως κάναμε μέχρι πρόπερσι. Μια εβδομάδα όλη κι όλη, κι αυτή στο πιο φτηνό δωμάτιο που μπορούμε να βρούμε. Ποια είναι η εναλλακτική; Να μην πληρώσουμε καθόλου δωμάτιο και να παρατείνουμε όσο μπορούμε τις διακοπές μας με το να κοιμόμαστε σε μια σκηνή. Πού όμως; Επειδή άλλαξαν πια τα δεδομένα και αν πάτε στην λατρεμένη Ελαφόνησο θα απογοητευθείτε, διαβάστε την λίστα που ακολουθεί με τα 10 ιδανικότερα σημεία για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάτε, πάντως ότι ο νόμος 2160/1993 λέει  «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους» και τιμωρεί με αυτόφωρο, τρεις μήνες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης και 150 ευρώ πρόστιμο υπέρ του τοπικού δήμου. Οι περιοχές που επιλέξαμε έχουν το καλό ότι οι τοπικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια και δεν διώκουν κανέναν –πέραν ότι πρόκειται για σημεία μαγευτικά:

Γαύδος
Η εσχατιά της Ελλάδας, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το μικρό νησί κάτω από την Κρήτη, είναι ιδανικό σημείο για ελεύθερο κάμπινγκ για δεκάδες λόγους. Σημειώστε μερικούς: Στο νησί δεν ζουν ούτε 50 άτομα σε μόνιμη βάση, δεν υπάρχει οργανωμένος τουρισμός, οπότε δεν ενοχλείτε και κανέναν. Στο Σαρακήνικο υπάρχουν και ταβερνάκια, οπότε έχετε και εύκολη πρόσβαση σε φαγητό. Στον Αη Γιάννη το τοπίο είναι πιο άγριο και όταν πιάνει αέρας, η σκηνή θέλει γερό στήριγμα, αλλά η όλη ατμόσφαιρα είναι πιο χίπικη και αποτελεί το πιο αγαπημένο σημείο των Ελλήνων free campers.
Γαϊδουρονήσι
Το άλλο νησί νότια της Κρήτης βρίσκεται απέναντι από την Ιεράπετρα και είναι ελάχιστα πιο οργανωμένο από την Γαύδο, αλλά όχι τόσο όμορφο. Η πρόσβαση όμως είναι σχετικά εύκολη και οι αμμουδιές εξαιρετικές. Μπορείτε να πάτε για σαββατοκύριακο.

Σούγια 
Άλλη μια περιοχή στην Κρήτη, αυτή την φορά όχι κάποιο μικρό νησάκι στα νότιά της, αλλά μια φανταστική παραλία που βρέχεται από τα ζεστά νερά του Λιβυκού και που είναι οργανωμένη με ντουζιέρες και τουαλέτες.


Post Top Ad

.............