Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

ΤΟ ΓΩΝΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το φαράγγι το Γωνιών αποτέλεσε, όπως και πολλά άλλα, τη μοναδική δίοδο από τα ΒΑ για την πρόσβαση στην ενδοχώρα του Ψηλορείτη. Ο βασικός δρόμος για τα χωριά του Μυλοποτάμου περνά μέσα από το φαράγγι των Γωνιών με τα απόκρημνα πρανή και τους γκρεμούς που κόβουν την ανάσα.


Μεταξύ Σκλαβόκαμπου και ρήγματος Τυλίσου – Γέργερης (δυτικά των Κορφών) σχηματίζεται μέσα στους ασβεστόλιθους το φαράγγι των Γωνιών. Το Γωνιανό φαράγγι είναι η μοναδική δίοδος που συνδέει τον Σκλαβόκαμπο και τις Γωνιές με την Τύλισο Το μήκος του είναι 3 χλμ. και είναι φαρδύ σχετικώς και ευθύγραμμο. Πλησιάζοντας όμως προς την έξοδο (στο σημείο όπου υπάρχει το Μνημείο πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον δρόμο προς Γωνιές), το φαράγγι στρίβει απότομα προς τα νότια και πριν βγει από την ασβεστολιθική μάζα ακολουθεί ακανόνιστη και απότομη πορεία.
Η βόρεια πλαγιά της Κέρης σχηματίζεται σ’ όλο το μήκος της 2,5χλμ. από το παραπάνω φαράγγι, μέσα από το οποίο περνάει και ο ομώνυμος χείμαρρος. Η κοίτη του χειμάρρου βρίσκεται σε υψόμετρο 20 μέτρων στην έξοδο του φαραγγιού και σε υψόμετρο 160 μέτρων στη δυτική είσοδο του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ
Ήθελα να μούνα γιατρός ώσαν το Γιαμαλάκη
Ακροστιχίδα του Οκτώβρη - του Κωστή Λαγουδιανάκη
Ο Ελβετός - Κρητικός οδοντίατρος Julien Grivel
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ