ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΣΦΑΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΣΦΑΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ


Πρωτοβουλίες για την προστασία και αποκατάσταση του ναού Άγιος Παύλος στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων, αναλαμβάνουν διαδικτυακά σε εθελοντική βάση  Χανιώτες επιστήμονες μετά την καταστροφή που υπέστη από την φωτιά, το σπάνιας ομορφιάς δάσος.
Να σημειωθεί πως η φωτιά σήμερα – μετά και την βροχή- έχει σχεδόν σβήσει ωστόσο στην περιοχή θα παραμείνουν μέχρι αύριο πυροσβέστες υπο τον φόβο αναζωπύρωσης.Ειδικότερα, όσον αφορά την προστασία του ναού του Αγ. Παύλου γίνονται μέσω των social media γίνονται προσπάθειες ευαισθητοποιήσης για αποκατάσταση του μνημείου, που κτισμένο στην άκρη της παραλίας, θαλασσοδέρνεται για σχεδόν χίλια χρόνια και όμως αντέχει.
Την πρωτοβουλία επικροτεί με επιστολή της και η Ένωση Σφακιανών Νομού Χανίων που δεσμεύεται μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δια περιφοράς, να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία να συνδράμει, να συμπαρασταθεί και να συμμετέχει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια  για την προστασία και αποκατάσταση του ναού Άγιος Παύλος στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων.
Τέλος λαμβάνοντας υπόψη την αφορμή για την παραπάνω πρόταση, δηλαδή τη μερική καταστροφή του δάσους πάνω από τον Άγιο Παύλο Σφακίων, η Ένωση Σφακιανών δεσμεύεται για την ανάληψη πρωτοβουλίας αποκατάστασής του.

Την επιστολή της Ένωσης Σφακιανών Νομού Χανίων υπογράφουν: ο Πρόεδρος Παύλος Σταματάκης,  Γραμματέας Σπληνη Σοφια
Τα μέλη  Παπαδοσηφος Γιαννης, Μπολιωτης Νίκος Αθητακης Χάρης, Χαιρέτης Μιχάλης Αθητακης Νίκος, Ψαρουδακης Γιώργος, Βοτζακης Παύλος, Θεοδωσουλακης Μιχάλης, Κοπάσης ΕλευθέριοςΛίγα λόγια για την ιστορία του ναού
Ο μικρός σταυρικός με τρούλο ναός του αγίου Παύλου, στην όμορφη, έρημη παραλία των Σφακιών, κτίστηκε μετά το 1030 από τον τοπικό όσιο Ιωάννη τον Ξένο και Ερημίτη από το Σίβα των Αστερουσίων, όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος Μιχ. Αδριανάκης.


Ο Ιωάννης, περιπλανήθηκε στη δυτική Κρήτη και έκτισε τη Μονή Μυριοκεφάλων στο Ρέθυμνο και άλλες πέντε μονές ανάμεσα στους σημερινούς νομούς Ρεθύμνου και Χανίων. Επιζητώντας την ησυχία του έφτασε στην έρημη αυτή παραλία, όπου ο Θεός ξέρει κάτω από ποιές συνθήκες έκτισε και τοιχογράφησε το μικρό ναό του αγίου Παύλου στον προσφιλή του αρχιτεκτονικό τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο. Σε σύγκριση με τα άλλα του κτίσματα, που σώζονται, ο ναός εδώ είναι πιο απλός, γεγονός που έχει σχέση με τις δυσκολίες που συνάντησε στην έρημη αυτή περιοχή. Παρόλα αυτά η πρόσοψη είναι αρκετά προσεγμένη και είναι ορατές οι επιδράσεις από την αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι άλλες πλευρές και ο τρούλος είναι σε απλούστερη μορφή. Στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες σε δυο στρώματα, έργο λαϊκών ζωγράφων, οι οποίες δυστυχώς καταστρέφονται από την αλμύρα της θάλασσας, όπως μπορείτε να διαπιστώστε από τις φωτογραφίες.
(φωτο: Μιχ. Ανδριανάκης)Post Top Ad

.............