ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το Μουσείο "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ" σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), με την Περιφέρεια Κρήτης, με το Δήμο Ηρακλείου και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κρήτης, διοργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κρήτης, ΣΉΜΕΡΑ  Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα Ανδρόγεω (β' όροφος) στις 09:30 το πρωί.
Η Ελλάδα ήδη από το 2006 έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με αυτήν, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εντάσσονται οι προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, οι τέχνες του θεάματος, οι κοινωνικές πρακτικές, οι τελετουργίες και οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι γνώσεις και οι πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν και η τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία.
Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους εκείνους που ασχολούνται με την αποτύπωση και τη μελέτη του Λαϊκού πολιτισμού και των Παραδόσεων της Κρήτης και σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως Δήμους, Κοινότητες και αναπτυξιακές εταιρείες. Επίσης, απευθύνεται σε πολιτιστικούς Συλλόγους, σε Ενώσεις αποδήμων Κρητών, καθώς και στα τοπικά λαογραφικά και ιστορικά μουσεία του νησιού.
Στόχος της ημερίδας είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει η Σύμβαση για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων της Κρήτης, όπως και η αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Επίσης, το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τη συνεργασία του Εthnofest
 (Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας) θα γίνει προβολή επιλεγμένων εθνογραφικών ταινιών, που σχετίζονται με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης (Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η ΑΕ Ο.Τ.Α), Πλαστήρα & Ρωμανού, Ηράκλειο, 18:00 μ.μ. με 21.00 μ.μ.

           Η είσοδος είναι ελεύθερη.        
 
Πρόγραμμα προβολών:
 «…Μόνο το μαντρακά βαστεί…», Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία Σήμερα Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ 2015, διάρκεια 11’
 Τι μαντινάδα να σου πω…, Μάνος Ταξειδαράκης 2007, διάρκεια 60’
 «Δε Βάφουν Όλα τα Φυτά…», Γιάννης Μαρκάκης, διάρκεια 5’
 Ηχώ του Χρόνου, Πάνος Κέκας, διάρκεια 10’ 
Γυναίκες των Σφακιών και Άλλες Ιστορίες, Ιωάννα Μανουσάκη-Αδαμοπούλου 2009, διάρκεια 25'
 Περίεργα Πλάσματα: Η Κρυφή Ζωή μιας Αγγλικής Φάρμας Γαλακτοκομικών, Kriston Jackson 2014, διάρκεια 18’
 Μαύρο Κάρβουνο, Tania Sofia Oliveira Prates 2014, διάρκεια 9’       
      

Περισσότερες πληροφορίες για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά υπάρχουν στους συνδέσμους:         
· http://ayla.culture.gr/ : Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (Intangible Cultural Heritage)             
· http://www.unesco.org/culture/ich/: UNESCO- Intangible Cultural Heritage   


Post Top Ad

.............