ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΝΕΟ ΧΩΡΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

 Προ του 18ου αιώνα το Ν. Χωριό ονομαζόταν‘Κάμερες’.Στα μέσα του 18ου αιώνα έτυχε να περάσει από το Ν.Χωριό τμήμα τουρκικού στρατού με προορισμό το Ρέθυμνο. Ένας από τουςαξιωματικούς του τουρκικού στρατού, γιος του Διοικητή αρρώστησε και ο πατέρας του τον άφησε στον τότε προεστό του χωριού για ανάρρωση.  Ο προεστός σκότωσε τον εχθρό της πατρίδας και εξαφάνισε τα ίχνη του. Μετά από μερικές μέρες ο πατέρας του εν λόγω αξιωματικού έστειλε μικρή ομάδα ανδρών του για να παραλάβει του γιό του  Ο προεστός τους είπε, ότι ο νέος πέθανε. Έγινε νεκροψία και διαπιστώθηκε ο βίαιος θάνατός του. Αφού αναφέρθηκε το γεγονός στις τουρκικές αρχές ,πήγε μεγάλη τουρκική δύναμη στο χωριό, η οποία αφού συγκέντρωσε τους κατοίκους, προέβη σε γενική σφαγή, λεηλασία και πυρπόληση του χωριού.


 Από τους κατοίκους απουσίαζαν τρεις, ονομαζόμενοι: Μανιούδης, Κατσούφρης και Κατσικούλης. Αυτοί μετά από μερικά χρόνια από τη σφαγή, ξαναγύρισαν στο χωριό και ο καθένας κατοίκησε σε άλλη γειτονιά. Έτσι ανοικοδομήθηκε το χωριό που μετονομάσθηκε από Κάμερες σε Νέο Χωριό.
Από τα επίθετα των προαναφερόμενων κατοίκων προήλθε και η ονομασία των τριών γειτονιών: Κατσουφιανά,Μανουδιανά και Κατσικουλιανά. Μετά την τουρκοκρατία η γειτονιά Κατσικουλιανά δεν ονομαζόταν έτσι από τους κατοίκους. Για δεύτερη φορά το χωριό λεηλατήθηκε από τα στρατεύματα της Γερμανικής κατοχής το Φεβρουάριο του 1945.
Το χωριό είναι κτισμένο στη πλαγιά του λόφου της Παναγίας, από τους πρόποδες του οποίου διέρχεται η παλιά εθνική οδός Χανίων–Ρεθύμνης. Η έκταση του είναι6.202 στρέματα. Μεγάλο μέρος της είναι κάμπος με άφθονα πηγαία νερά. Οι κάτοικοιασχολούνται με τη γεωργία και καλλιεργούν εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα. Είναιεργατικοί και φιλόξενοι. Αγαπούν τα γράμματα και διατηρούν τα ήθη και έθιμα της
φυλής μας.Νότια του χωριού υπάρχει το παλιό τουρκικό φρούριο ‘Κουλές’, στο οποίο έμενε λόχος τουρκικού στρατού ως το 1897 με προκεχωρημένο φυλάκιο στο μικρό Κουλέ που βρίσκεται ανατολικά του κυρίως Κουλέ.


 Από σημείο της γειτονιάς Κατσικουλιανά πηγάζειάφθονο νερό κατά τη χειμερινή περίοδο και πολλές φορές ρέει μέχρι και το μήναΙούνιο.Συμβαίνει συχνά κατά το χειμώνα για διαστήματα παραδόξως και απότομα ναδιακόπτεται η ροή του νερού. Τη διακοπή αυτή οι κάτοικοι την ερμηνεύουν ωςπρομήνυμα επερχόμενης κακοκαιρίας, η οποία επαληθεύεται πλήρως, αφού μετά το πέρας αυτής, επαναλαμβάνεται η ροή του νερού.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............