Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΕΝΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΡΟΤΑΣΙ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Η κυρία Μαρία απο το χωριό Ροτάσι του Νομού Ηρακλείου

Την γνώρισα το καλοκαίρι του 2012 με αφορμή μια κατασκήνωση της κόρης μου στο χωριό Εθιά.

Με άκουγε για χρόνια στο Ραδιόφωνο και μαθαίνοντας οτι ήρθα στο χωριό (Εθιά ) ζήτησε να με δεί και απο κοντά.Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μας έδωσε ραντεβού στο Ροτάσι.


Μας υποδέχτηκε και μας περίμενε στην αρχή του χωριού, μας άνοιξε το σπίτι της και μας κέρασε μια ρακί και ένα μεζεδάκι, μας φίλεψε, και μας διηγήθηκε ιστορίες απο τα πονεμένα χρόνια του παρελθόντος, αλλά και απο την ενεργή της δραστηριότητα στα πολιτιστικά κοινά του χωριού.

 
Η κυρία Μαρία είναι μια πονεμένη γυναίκα που η μοίρα που λέμε της έδινε συχνά ραντεβού, αλλά το γέλιο της και η δύναμη απο τα λόγια της κάτι σου δίνουν.

Ο θεός να την έχει καλά.


Ως ταπεινή οδοιπόρος σε όλη της τη ζωή το μόνο που έκανε ήταν να καταγράφει και να προσφέρει στους νέους Ανθρώπους τον τρόπο ζωής της Κρήτης του χθές, τα έθιμα του τόπου της που πολύτιμο μυστικό διατηρεί και πασχίζει να διασφαλίσει στην λαίλαπα των σημερινών καιρών.

Ανήσυχος Ανθρωπος η κυρία Μαρία με δράσεις στα πολιτιστικά καθημερινά κοινά του τόπου της, με σκέψεις για όνειρα για τον τόπο της τους Ανθρώπους του, με προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο για τα νέα παιδιά.

Η κυρία Μαρία τις αναμνήσεις της, τις εικόνες που έχει στο μυαλό της τις έκανε βιβλίο. Αξίζει να αναφέρουμε την αγάπη της κυρίας Μαρίας για τα παραδοσιακά προιόντα του τόπου μας και την συμβολή της με τις δημιουργίες που τα ακούραστα χέρια της πράτουν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΑΡΑΚΗΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ