ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.
 Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2015, έχει επιλεγεί ως μότο το «επιλέγω. αλλάζω. συνδυάζω» (choose.change.combine) εστιάζοντας στη συνδυαστική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ταυτόχρονα με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης .


Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» στο Ηράκλειο
O Δήμος Ηρακλείου όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Πέτρος Ινιωτάκης, Γιάννης Αναστασάκης και Χάρης Μαμουλάκης, συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», με μια σειρά εκδηλώσεων, αυτό δείχνει και την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής και την επιθυμία της να διαμορφώσει μια πόλη φιλική στον πολίτη.

Παράλληλα επεσήμαναν όμως ότι και οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αυτού του οράματος και την υλοποίησή του.
«Οφείλουμε, υπογράμμισαν, να ακολουθούμε τους κανόνες, να μην παρκάρουμε σε σημεία που ισχύει η απαγόρευση στάθμευσης, να μην κλείνουμε τις ράμπες που προορίζονται για ΑΜΕΑ και τις μητέρες με καρότσι, να μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας όπου αυτό δεν χρειάζεται, να διευκολύνουμε την κίνηση των ποδηλάτων (που είναι το κατεξοχήν μέσο βιώσιμης μετακίνησης) και να σεβόμαστε τους πεζούς».

Το Ηράκλειο συγκαταλέγεται στις πέντε πιο θορυβώδεις πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Ηράκλειο, Βόλος) λόγω κυκλοφοριακού φόρτου Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατ αντιστοιχία και την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Είναι ενθαρρυντικό πάντως το γεγονός, τόνισαν οι Αντιδήμαρχοι, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου πάνω από 7000 Ηρακλειώτες χρησιμοποίησαν τα ποδήλατα που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΑΠΟΦΜΑΗ ως εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς από πέντε σημεία:Πύλη Ιησού, Καράβολας, κλειστό Πατελών, πάρκινγκα Παλιάς Λαχαναγοράς, Βενεράτο και φαίνεται ότι αυτό κατοχυρώνεται στη συνείδηση των Δημοτών.

«Καλούμε τους πολίτες του Ηρακλείου να συμμετάσχουν στις δράσεις και να κάνουν πράξη το μήνυμα της ημέρας «επιλέγω. αλλάζω. συνδυάζω» και στις 22 του μήνα να χαρούν το κέντρο της πόλης πεζοί, με ποδήλατο, με πατίνι ή με ότι άλλο προτιμούν και να αφήσουν το αυτοκίνητο και το μηχανάκι σπίτι» είναι το μήνυμα που πρέπει να γίνει πράξη επεσήμαναν.

Τις δράσεις στηρίζει με καμπάνια που οργάνωσε η ΔΗΚΕΗ και ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου μαζί με στελέχη των υπηρεσιών και οι εθελοντές του Δήμου Ηρακλείου.

Πρόγραμμα Δράσεων στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας»


Δευτέρα 21/09

Η Ομάδα Εθελοντών Δήμου Ηρακλείου θα δώσει εικονικές κλήσεις σε παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα – κυρίως σε εκείνα που εμποδίζουν την διέλευση των πεζών, ΑΜΕΑ (ράμπες) ..
Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση με θέμα «Το Ηράκλειο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» από τον Κωστή Μαμαλάκη ερευνητή της τοπικής ιστορίας. Αφετηρία στις 6.30 από τον Άγιο Δημήτριο.
Μεγάλη ποδηλατοδρομία από την ποδηλατική κοινότητα του Ηρακλείου με την συμβολή των  CriticalMass. & Π.Ο.Η. Κάστρο (Ποδηλατικός Όμιλος Ηρακλείου)                    Αφετηρία στις 6.30 στα Λιοντάρια
Ξεναγήσεις επίσης στην περιοχή του ιστορικού κέντρου και όχι μόνο από εθελοντές ξεναγούς της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Ηρακλείου (αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες)
Τρίτη 22/09 «Μέρα χωρίς αυτοκίνητο»

Κλείσιμο κέντρου από 7 π.μ – 9 μ.μ κλείσιμο οδών με σταθερές κατασκευές σχεδιασμένες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου. (παγκάκι – φυτό, πάρκινγκ ποδηλάτου)
Διαμόρφωση 2 θέσεων parking park, (θέση στάθμευσης αυτοκινήτου που μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου και αναψυχής).
Street basket – tennis 7 – 8 μμ στην οδό 1821
Διαμόρφωση παιδικής χαράς με παιχνίδια μπροστά από το Info point και τη Βικελαία Βιβλιοθήκη
Συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ηρακλείου μπροστά από τη Βασιλική Αγίου Μάρκου 7 – 8.30 μμ. 

ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ

ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ  22 Σεπτεμβρίου, την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» θα αποκλεισθεί η κυκλοφορία στο κέντρο, εντός του μικρού δακτυλίου από τις  07:00 π.μ μέχρι και τις 21:00 μ.μ. (Γιαμαλάκη, Αγίου Μηνά, Πλατεία Κορνάρου,  Αβέρωφ, Πλατεία Ελευθερίας, Δουκός Μποφώρ, Παραλιακός, Γιαμαλάκη). Ο μικρός δακτύλιος θα κυκλοφορείται από μηχανοκίνητα οχήματα. Εντός του δακτυλίου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός εξαιρέσεων για την εξυπηρέτηση των χώρων στάθμευσης και Κλινικών. Η περιοχή αποκλεισμού κάθε μηχανοκίνητου οχήματος ξεκινάει από την είσοδο του ξενοδοχείου Αστόρια, συνεχίζει στη Δικαιοσύνης και τις καθέτους της (μικρή Έβανς, 1821, Λ. Καλοκαιρινού μέχρι και το ύψος της Αγ. Μηνά).

Αναλυτικά:
  Δικαιοσύνης κλειστή από Πλ. Ελευθερίας (εκτροπή από κυκλικό  στο Αρχαιολογικό Μουσείο).Ιδομενέως κλειστή1821 κλειστή ως διασταύρωση με Κόσμων Καλοκαιρινού κλειστή ως Μ. Οδηγητρίας- Αγίου ΜηνάΜουρέλου κλειστή  Κατεχάκη ανοικτή για πρόσβαση στα 2 πάρκιν (Θησέως, Μ. οδηγητρίας).
      Είσοδος Κατεχάκη – Καρτερού- Θησέως, έξοδος Κόσμων- 1821
             Είσοδος Κατεχάκη- Μ. Οδηγητρίας, έξοδος Καλοκαιρινού,Αγ. Μηνά ανοικτή Αβέρωφ    ανοικτή Πλ. Ελευθερίας ανοικτή Δ. Μποφώρ ανοικτή

Post Top Ad

.............