ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΟ 6ο HOUDETSI FESTIVAL - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΟ 6ο HOUDETSI FESTIVAL


Πραγματοποιήθηκε με πλήθος κόσμου ξεπερνώντας κάθε προσδοκία απο την συνεχή προσεύλεση του κόσμου το 6ο Χουδέτσι festival το οποίο ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χθές κυριακη 9 Αυγούστου το φεστιβάλ διοργάνωσαν συλλογικά το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χουδετσίου, καθώς και η νεοσύστατη επιτροπή διοργάνωσης του Φεστιβάλ της Μουσικής του Χουδετσίου
 (Houdetsi Music Festival).


Ο Ross daly  Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες και σύντομα αναδύεται το βαθύ του ενδιαφέρον για τη μουσική. Το πρώτο του όργανο είναι ένα τσέλο, ενώ στα δώδεκά του, στην Ιαπωνία, ξεκινά τη μελέτη της κιθάρας. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 βρίσκεται στο San Francisco. Έχοντας βιώσει την κλασική πειθαρχία, αλλά και το κλίμα ελευθερίας και πειραματισμού της εποχής, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική παράδοση της Ανατολής, γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του...


Το 1975 ταξίδεψε στην Κρήτη, την οποία είχε προηγουμένως επισκεφθεί για ένα σύντομο διάστημα το 1970 και το 1972, όπου είχε εντυπωσιαστεί πολύ από τη λύρα. Έπειτα από μία εξάμηνη περιήγηση από χωριό σε χωριό, όπου έρχεται σε επαφή με λαϊκούς μουσικούς , εγκαταστάθηκε στα Χανιά και ξεκίνησε να μελετά την κρητική λύρα με το μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη. Η μαθητεία του διήρκεσε πολλά χρόνια. Την ίδια περίοδο επισκεπτόταν συχνά την Τουρκία όπου μελέτησε την Κλασική Οθωμανική καθώς και την λαϊκή τουρκική μουσική. Έπειτα από αρκετά χρόνια εντατικής εκπαίδευσης σε διάφορες μουσικές παραδόσεις , το ενδιαφέρον του Ross Daly στρέφεται έντονα στη σύνθεση δίνοντας έμφαση στις διάφορες πηγές τις οποίες είχε μελετήσει. Σήμερα έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από εικοσιπέντε δίσκους με συνθέσεις του, όσο και με δικές του διασκευές διαφόρων παραδοσιακών μελωδιών που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί μία βάση για την προσωπική και τη μουσική του έρευνα , ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο δίνοντας συναυλίες με περιεχόμενο τη μουσική του.


Ο «Λαβύρινθος» μάλλον ορίζεται περισσότερο ως ένας μουσικός τρόπος ζωής παρά απλώς ως ένα μουσικό συγκρότημα. Ξεκίνησε στην Κρήτη το 1982 σαν μία παρέα φίλων οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι στην έρευνα των διαφόρων τροπικών μουσικών παραδόσεων και τις δυνατότητες για δημιουργική ανταλλαγή μέσα και ανάμεσα στις μουσικές αυτέςΤΑ παιδιά απο τον πολιτιστικό σύλλογο Χουδετσίου αλλά και ευρύτερα παιδιά του χωριού βοηθούσαν τον κόσμο που προσερχόταν να παρκάρει τα αυτοκίνητα τους έτσι ώστε να έχουν την καλύτερη πρόσβαση στο φεστιβάλ. 
Ολοι οι μουσικοί που συμμετείχανν στο φεστιβάλ πρόσφεραν την τέχνη τους αφιλοκερδώς επιθυμώντας με αυτό τον τρόπο να στηρίξουν το έργο του Λαβύρινθου. 

Οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να ακούσουν σπάνια, αυθεντικά και κυρίως ποιοτικά μουσικά ακούσματα έτσι όπως αποδίδονται από κορυφαίους μουσικούς από διάφορα μέρη του κόσμου.


Το χτίσιμο του φεστιβάλ πάτησε στην γνωριμία και την ανάπτυξη φιλίας και δεσμών μεταξύ των επισκεπτών  και των μουσικών από όλο τον κόσμο, αλλά και στην γνωριμία με τα τοπικά προιόντα των παραγωγών της Κρήτης.

Το παρόν όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε πολιτιστική και όχι μόνο εκδήλωση έδωσε το τμήμα του ελληνικού ερυθρού σταυρού Ηρακλείου.

Post Top Ad

.............