ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Δύο επιβατηγά πλοία με 400 πρόσφυγες έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά  από τα νησιά του βορειανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ένα καράβι έφτασε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με 250 πρόσφυγες από το τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν. Ανάμεσα τους η κάμερα του ALPHA και η Ρένα Κουβελιώτη εντόπισαν και απογόνους Ελλήνων προσφύγων, οι οποίοι μάλιστα μιλούν άψογα Ελληνικά με Κρητική προφορά, αφού όπως είπαν μιλώντας στην κάμερα, διατήρησαν την γλώσσα των προγόνων τους.
Την ίδια ώρα, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ συνέλαβαν στην περιοχή του Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας τρεις διακινητές μεταναστών, δύο Αλβανούς υπηκόους και έναν Έλληνα. Εν τω μεταξύ, μέχρι αυτή την ώρα οι Λιμενικές Αρχές έχουν περισυνελέξει σήμερα 103 πρόσφυγες στη Λέσβο, 15 στο Φαρμακονήσι, 46 στη Χίο, ενώ εντοπίστηκαν και 33 στη Σαμοθράκη. Στην Ηγουμενίτσα, τραγικό θάνατο βρήκε μετανάστης στο λιμάνι της πόλης, καθώς στην προσπάθειά του να ταξιδέψει παράνομα από την Ελλάδα στην Ιταλία, κρύφτηκε στο κάτω μέρος λεωφορείου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στους άξονες του οχήματος και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Η ΠΟΛΗ ΧΑΜΙΝΤΙΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ 
H Αλ Χαμιντιά ή Χαμιντιέ ή Χαμεντίγιε είναι μια πόλη στην παράκτια γραμμή της Συρίας, 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη χώρα του Λιβάνου. Η πόλη ιδρύθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με ευθεία διαταγή του Τούρκου Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β' γύρω στο 1897, προκειμένου να εξυπηρετήσει ως καταφύγιο για τους Μουσουλμάνους Κρητικούς, που εγκατέλειψαν την Κρήτη, όταν το νησί έπαψε να αποτελεί τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη φυλετική και θρησκευτική διένεξη μετά την αναχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Έχει πληθυσμό περίπου 8000 κατοίκων, των οποίων η πλειοψηφία ακόμα μιλάει την κρητική διάλεκτο στην καθημερινότητά τους και διατηρούν τα ήθη και έθιμα της παλαιάς τους πατρίδας.

Όπως έχει γραφτεί, οι κάτοικοι με τα Αραβικά έρχονται σε πρώτη επαφή στο σχολείοΟι λόγοι για τους οποίους εκδιώχθηκαν από την Κρήτη είναι κυρίως θρησκευτικοί: πολλοί είχαν εξισλαμιστεί κατά την οθωμανική κατοχή και θεωρήθηκαν προδότες από τους ντόπιους.

Η Κρήτη έπεσε στους Τούρκους το 17ο αιώνα, μετά από μακροχρόνια και επίμονη αντίσταση από τους Βενετούς που είχαν κυβερνήσει το νησί μέχρι τότε. Στους επόμενους αιώνες, πολλοί Κρητικοί άλλαξαν θρησκεία, ασπάστηκαν το Ισλάμ και έγιναν Αλεβίτες μουσουλμάνοι, που είναι το κυρίαρχο θρησκευτικό δόγμα των Τούρκων.

Το 1866, η τελική επανάσταση ξέσπασε στην Κρήτη, καταλήγοντας τελικά στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Κρητικοί επαναστάτες ήρθαν σε συμπλοκή με τον οθωμανικό στρατό κατοχής και επιδιώξανε την ανεξαρτησία και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Όπως και πριν, η θρησκεία διαίρεσε πολλές κρητικές οικογένειες. Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν ομάδες οπλισμένων φανατικών μουσουλμάνων, μερικοί από τους οποίους ήταν εγγενείς Κρητικοί, σε εχθροπραξίες κατά των χριστιανικών χωριών. Ωστόσο, πολλοί Κρήτες μουσουλμάνοι πολέμισαν μαζί με χριστιανούς ενάντια στους Τούρκους, αν και γενικότερα οι χριστιανοί Κρητικοί θεωρούσαν εχθρούς τους αλλόθρησκους συμπατριώτες τους.


Μετά από την τελική απόσυρση του οθωμανικού στρατού από την Κρήτη, οι περισσότεροι Κρητικοί μουσουλμάνοι τράπηκαν σε φυγή από το νησί, φοβούμενοι εκδίκηση ενάντιά τους.

Όμως σε μερικές οικογένιες από αυτές που εγκατάλυψαν την κρήτη η φυγή τους έγινε με την βία επειδή πολεμούσαν τους τούρκους (Οι Καλησπεράδες) και ετσι ήταν η Σύρια και ο Λίβανος μία εύκολη λύση..Οι κάτοικοι της πόλης Χαμιντιέ είναι σήμερα Σύροι πολίτες. Πολλοί από αυτούς πολέμησαν στον πόλεμο των έξι ημερών, καθώς επίσης και στο Λίβανο.

Όπως και οι Κρητικοί του Λιβάνου, οι κάτοικοι του Χαμεντίγιε εφαρμόζουν τη μονογαμία και είναι υπέρ της μόρφωσης αγοριών και κοριτσιών. Τα κορίτσια συνήθως παντρεύονται σε μικρή ηλικία και συναναστρέφονται κυρίως ομόφυλές τους

Η εγγύτητα της Κύπρου στη συριακή ακτή παρέχει μια πλούσια πηγή πολιτιστικής επαφής μέσω των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, των οποίων τα προγράμματα παίζουν ένα κεντρικό ρόλο στη βοήθεια των ελληνόφωνων κατοίκων του χωριού να διατηρήσουν τη γλώσσα τους.


Ο δρόμος που οδηγεί στη Χαμιντιέ από την Ταρτούς ακολουθεί την ακτή, που περνά από τα χαλάσματα της Αμρίτ, της αρχαίας φοινικικής αποικίας, και έπειτα κατευθείαν στους σιτοβολώνες και αγρούς κηπευτικών προς τα σύνορα του Λιβάνου. Αυτή είναι η πιο νότια γωνία της Συρίας.

Οι παραλίες συχνά χρησιμεύουν ως χωματερές για το μη-ανακυκλώσιμο πλαστικό. Το ίδιο το χωριό έχει ένα βιομηχανικό αέρα, όπου η αισθητική θυσιάζεται στο βωμό της λειτουργικότητας. Το χωριό χαρακτηρίζεται από μονώροφα πετρόκτιστα σπίτια, κάθε ένα με μια μικρή αυλή, χωματένιους δρόμους που χωρίζουν ένα μουσουλμανικό τέμενος, ένα σχολείο και το καφενείο, αφίσες του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του γιου του, ανθρώπους που κάθονται έξω από τα σπίτια και πίνουν το τσάι τους και ξυπόλυτα παιδιά που παίζουν στην παραλία.

ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Post Top Ad

.............