Α΄ Γ Ε Ν Ι Κ Α

Από την 8η πρωινή της 24ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2015, ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων και των καταστημάτων ΝΠΔΔ και ΙΔ και των πλοίων που ναυλοχούν στα λιμάνια Σούδας και Χανίων.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων ΝΠΔΔ και των τραπεζών, τις βραδινές ώρες της 24ης και της 25ης Μαρτίου 2015 και των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σούδας.


Β΄ Ε Ι Δ Ι Κ Α
ΤΡΙΤΗ 24 Μαρτίου 2015

Ώρα 11:00
Προσκύνημα αντιπροσωπειών της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας, προσκόπων και οδηγών στο Ηρώο της πόλης, όπου θα προσέλθουν με επικεφαλής το διδακτικό προσωπικό και τους βαθμοφόρους.

Στη τελετή θα παραστούν εκπρόσωποι των Αρχών.

Στην αρχή θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών Δημοτικής, Μέσης, Τεχνικής Εκπ/σης, σπουδαστών Ανώτερων και Ανωτάτων Σχολών, Προσκόπων και Οδηγών. Το Μουσικό Σχολείο Χανίων θα αποδώσει τον Εθνικό Ύμνο.

Η μετάβαση στο χώρο του Ηρώου, η παράταξη κλπ. θα γίνει με τη φροντίδα των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και των Δ/ντών των σχολείων, που θα συντονίζονται από τoν Υπεύθυνο της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης.

Για την τελετή θα διατεθεί Σαλπιγκτής από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών.

Ώρα 13:00
Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, οργανισμούς Δημοσίου και Ιδ. Δικαίου, σε ειδικές συγκεντρώσεις και από κατάλληλους ομιλητές θα γίνουν ομιλίες με τις οποίες θα αναλύεται και θα εξαίρεται η εθνική σημασία της Επετείου.

Ώρα 20:00 – Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Ιστορική Επέτειο του 1821. Περιλαμβάνει ομιλία και συναυλία από την ΣΜΣ της  5ης ΤΑΞ.ΠΖ. Οργάνωση: Ι.Μ. Κυδωνίας & Αποκορώνου, Π.Ε. Χανίων,  Δήμος Χανίων, Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων Ν. Χανίων (θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις-πρόγραμμα)


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Μαρτίου 2015
Ώρα 08:30
Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ώρα 10:45
Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κα Ειρήνη Τσικαλάκη, Δ/ντρια του 16ου Διαπολιτιστικού Δημοτικού Σχολείου Χανίων

Ώρα 11:40
Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων.

Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον ΑΔΦΧ εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, το Δήμαρχο Χανίων, το Γενικό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας Κρήτης, την Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου και εκπροσώπους των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων και όποιον άλλο θα ήθελε να τιμήσει τους ηρωικούς πεσόντες.

Τα στέφανα με ευθύνη των φορέων να ευρίσκονται μια ώρα τουλάχιστον νωρίτερα στο χώρο του Ηρώου, και να έχει δηλωθεί στο Γραφείο Τύπου της Π.Ε. Χανίων το όνομα του εκπροσώπου του φορέα ή συλλόγου που θα το καταθέσει, το αργότερο έως τις 23 Μαρτίου  (τηλ. 28213-40160).

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας.


Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
 Ώρα 12:00
Παρέλαση (στο συνήθη τόπο παρελάσεων) τμημάτων Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Οργανώσεων και Σωματείων, Οργανώσεων με τοπικές ενδυμασίες, Σχολείων, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Οδηγών, Προσκόπων και Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου παρακαλείται να ρυθμίσει τα της ιεροτελεστίας στις 24 και 25 Μαρτίου. Ο Ναύσταθμος Κρήτης (ΑΔΦΧ) παρακαλείται να ρυθμίσει την παράταξη των τιμητικών αγημάτων και της μουσικής στο Μητροπολιτικό Ναό και στο χώρο του Ηρώου. Η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων παρακαλείται να ρυθμίσει την τάξη εντός και εκτός του Μητροπολιτικού Ναού, όπως και στους χώρους του Ηρώου,  της παρέλασης και του Πνευματικού κέντρου. Ο Δήμος Χανίων παρακαλείται να εγκαταστήσει μικροφωνική συσκευή στο Ηρώο για την 24η Μαρτίου και να φροντίσει για την καθαριότητα του χώρου του Ηρώου, της Παρέλασης και εξωτερικά της Ιεράς Μητρόπολης.

Το πρόσταγμα και το συντονισμό της παρέλασης των πολιτικών τμημάτων, θα έχει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, κ. Μανούσος Μαραγκάκης, βοηθούμενος από τον Υπεύθυνο της Ομάδας Φυσικής Αγωγής, κ. Γιώργο Λεβεντάκη, ο οποίος ορίζεται υπεύθυνος των πολιτικών τμημάτων της παρέλασης, βοηθούμενη από 12 καθηγητές.

Εκφωνήτρια της παρέλασης ορίζεται η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτιδα Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Το συντονισμό όλων των παραπάνω εκδηλώσεων θα έχουν ο Ειδικός Συνεργάτης σε θέματα Τύπου & Δημ. Σχέσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Σήφης Μαρκάκης και η Υπεύθυνη Τύπου & Δημ. Σχέσεων της Π.Ε. Χανίων, Ρούλα Οικονομάκη. Τελετάρχης της Π.Ε. Χανίων ορίζεται στο χώρο του Ηρώου την 24η και 25η Μαρτίου, ο υπάλληλος Μιχάλης Καζαλάκης.

Ο Δήμος Χανίων παρακαλείται για τη διάθεση τελεταρχών στο Ηρώο, στο χώρο της παρέλασης και στο Μητροπολιτικό Ναό, όπως και άτομο για την υποδοχή στην εκδήλωση της 24ης Μαρτίου το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.