ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

Το 2011 ξεκινήσαμε ένα οδοιπορικό στη χώρα, με σκοπό να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης.
Με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, ταξιδέψαμε από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου, από τη Μάνη μέχρι το Άγιο Όρος, δημιουργώντας μια μικρή κιβωτό ανθρώπινων ιστοριών, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός των φωνών.

Πραγματοποιήσαμε προβολές ντοκιμαντέρ σε  πλατείες και χωριά, πανεπιστήμια και σχολεία, φυλακές και ευπαθείς ομάδες, εγκαινιάζοντας έναν δημιουργικό διάλογο πάνω στο νόημα και στις δυναμικές που ελευθερώνει η κάθε ιστορία.

Για τα επόμενα δύο χρόνια συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας, φέρνοντας στο φως ανείπωτες ιστορίες, δίνοντας βήμα σε άνθρωπους που δεν έχουν φωνή να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία. Με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές (yurt) και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, σταθμεύουμε σε επτά ελληνικές πόλεις, καλώντας τον κόσμο από τις ντόπιες κοινωνίες να συμμετάσχει ενεργά, σε μία σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Στο μεγάλο yurt φιλοξενούμε μία πολυμεσική έκθεση ανοιχτή στο κοινό, με  άξονα τις ιστορίες και το οδοιπορικό μας, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων.  Στο μικρό yurt μέσα από το «Εργαστήριο Ιστοριών»,  προωθούμε μια εκπαιδευτική δράση για ενήλικες και καλούμε τους κατοίκους να συλλέξουν οι ίδιοι τις ιστορίες που τους αφορούν, συνεισφέροντας σε ένα ζωντανό αρχείο Ιστοριών, που δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Επιμέρους δρώμενα, όπως προβολές ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικά εργαστήρια, και κοινοτικές δράσεις θα πλαισιώσουν την δράση μας.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν τόπο συνάντησης, απευθύνοντας στις ντόπιες κοινωνίες ένα ανοιχτό κάλεσμα, για να ιχνηλατήσουμε μαζί περάσματα σε περιοχές όπου κατοικούν η μνήμη, η φαντασία, το βίωμα, καταλύοντας την απομόνωση και αναδεικνύοντας τους καρπούς συνευρέσεων, μέσα από τις οποίες εμπλουτίζεται η άνθρώπινη έκφραση και προωθείται η ποικιλομορφία δημιουργικών μορφών πράττειν. Στους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε, η καταγραφή και μετάδοση των ανθρώπινων ιστοριών είναι μια επαναστατική πρακτική που αυξάνει τις αντιστάσεις μας, ενδυναμώνει τους αρμούς μεταξύ μας και στροβιλίζει ξανά τη λαχτάρα μας για ζωή.Caravan Project ένας άλλος κόσμος είναι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............