ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

 Η Βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου δηνιουργήθηκε πρίν απο 4 δεκαετίες περίπου to 1969 και θεωρείται μια απο τις παλαιότερες της χώρας. Βρίσκεται στην περιοχή 2 Αοράκια  4 χιλιόμετρα απο το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου στην Περιοχή της Νεας Αλικαρνασού. 
Στα βόρεια βρίσκεται η συνοικία της Νέας Αλικαρνασού, και το Αεροδρόμιο Ηρακλείου και στα νότια το χωριό - οικισμός Καλλιθέα, στα ανατολικά ο παραθαλάσιος οικισμός του Καρτερού, και στα δυτικά ο οικισμός Αγιος Ιωάννης, ενώ στα νοτιοδυτικά και κοντά στα όρια της ΒΙ.ΠΕ ο αρχιολογικός χώρος της Κνωσού.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε η διάθεση των οικοπέδων και οι πρώτες υποδομές.

 Βέβαια να αναφέρουμε ότι κάποιες επιχειρήσεις  είχαν μεταφερθεί πρίν ιδρυθεί η βιομηχανική περιοχή όπως η HENINGER που γύρω απο ο οικόπεδο της κατασκευάστηκε η υπόλοιπη ΒΙ.ΠΕ.
Στο οικόπεδο της τότε HENINGER στεγάστηκε μετέπειτα η Η COCA COLA,
Ακολούθησαν οι ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΡΗΤΗΣ εκέι που είναι σήμερα η εταιρεία ΚΑΡΑΤΖΗΣ, η βιομηχανία εκρηκτικών ΛΑΓΚΩΝΑΚΗΣ και η βιοτεχνία επεξεργασίας μαρμάρων ΣΕΚΕΡΗΣ εκεί που σήμερα στεγάζεται η ΚΑΡΤΑ.


Η ΒΙ.ΠΕ ΠΡΙΝ 25 ΧΡΟΝΙΑ

Οταν επίσημα δημιουργήθηκε η βιομηχανική περιοχή ακολούθησαν οι εταιρείες ΤΙΓΚΙΡΗΣ - ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ που κατασκεύαζαν ελαιουργικά μηχανήματα, εκεί που είναι σήμερα η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ. καθώς ςπίσης ακολούθησαν μετά οι εταιρείες ΕΡΓΑΤΕΞ και εργοστάσιο επίπλων ΒΕΝΕΡΗΣ.
Οι εταιρείες CANDIA KΑΣΤΡΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΗΣ, ΓΕΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, συνεργείο αυτοκινήτων ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ  στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η βιομηχανία ζωοτροφών ΦΑΡΣΑΡΗΣ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποφασίστηκε η επέκταση της βιομηχανικής περιοχής λογων μεγάλης ζήτησης απο τις επιχειρήσεις, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας καθαρισμού υγρών αποβλήτων .ΤΑ 2 ΑΟΡΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

 
Αποτελεί μια απο τις πιο δημιουργικές περιοχές του τόπου και δεδομένου της δύσκολης περιόδου που διανύουμε στον τομέα της οικονομίας  καλά κρατεί.

Την εποχή που κτίστηκαν τα βιομηχανικά κτίρια, το παραλιακό μέτωπο του 

Ηρακλείου αποτελούσε και τη βιομηχανική του περιοχή, που χαρακτηριζόταν από το 

αντικείμενο της επεξεργασίας των τοπικών προϊόντων και τη σχέση της με το λιμάνι για τη μεταφορά των προϊόντων. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι ίδιοι οι βιομήχανοι της εποχής πίεσαν για τον καθορισμό της θέσης της πρώτης βιομηχανικής περιοχής του Ηρακλείου στην περιοχή που, πολύ αργότερα, χαρακτηρίστηκε σαν περιοχή ανάπτυξης του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου.

 
Με την δημιουργία ΒΙΠΕ οι βιομηχανικές μονάδες συγκεντρώνονται σε μία τοποθεσία, αποφεύγοντας έτσι την αλλοίωση και την υποβάθμιση ευρύτερων περιοχών.
 ΒΙ.ΠΕ. είναι ο χώρος, ο οποίος καθορίζεται, οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2545/1997 προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής κάθε βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας

 


Τα αναμενόμενα οφέλη μπορούν να συνοψιστούν ως εξής
- βιομηχανικές μονάδες θα συγκεντρωθούν σε μία τοποθεσία, αποφεύγοντας έτσι την αλλοίωση και την υποβάθμιση ευρύτερων περιοχών,
- θα δημιουργηθεί οργανωμένη δομή η οποία θα μπορεί να προσαρμοστεί στους
περιβαλλοντικούς όρους της περιοχής,
- θα δημιουργηθούν αισθητά καλύτεροι όροι εργασίας και θα είναι δυνατή η λήψη
συγκεντρωτικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος,
- θα είναι ευκολότερη η παρακολούθηση των εγκαταστάσεων, είτε από τους ίδιους τους φορείς είτε από τις δημόσιες αρχές.
Για επιχειρήσεις οι οποίες μετεγκαθίστανται σε βιομηχανικές και επιχειρηματικές
περιοχές υπάρχουν σημαντικά οφέλη λόγω:
- οικονομιών κλίμακας όσον αφορά την ίδρυση κοινών εγκαταστάσεων (π.χ. κτίρια για λέβητες, αποθηκευτικές ζώνες)

- χαμηλότερου κόστους γενικών υποδομών (δίκτυα για την ύδρευση, την αποχέτευση, την ενέργεια, τις επικοινωνίες),
- διευκολύνσεων στη χρησιμοποίηση νέων σύγχρονων υποδομών όπως ηλεκτρονική διασύνδεση με δίκτυα πληροφοριών και βάσεις δεδομένων,
- προσέλκυσης δορυφορικών και συμπληρωματικών μονάδων,
- δυνατότητας από κοινού χρησιμοποίησης χώρων γεγονός που συμβάλλει αισθητά στη βελτίωση της τεχνολογικής υποδομής και της εμπορικής ανάπτυξης των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων. Οι χώροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα για εκθέσεις, προώθηση προϊόντων ή συνεδριάσεις καθώς και για υπηρεσίες και παροχές του δημόσιου τομέα,
- της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης υπαρχόντων βιομηχανικών κτιρίων τα οποία, εάν δεν ανακαινιστούν, θα περιπέσουν σε πλήρη αχρηστία, τόσο ως κτίρια όσο και ως υπάρχουσα βιομηχανική υποδομή.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣPost Top Ad

.............