Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΣΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩΝ


Από τα αρχαία χρόνια, οι τελετές μεταμφίεσης είχαν ταυτιστεί με μία πράξη απόλυτης ελευθερίας, καθώς επέτρεπαν στους ανθρώπους να αποδεσμεύονται από τα κοινωνικά και ηθικά δεσμά.
Αφενός, λοιπόν, τα καρναβάλια συνδέονταν οικουμενικά με το ζωντανό κέφι και την άφεση στον κόσμο της φαντασίας, αφετέρου οι μάσκες ανέκαθεν προσέφεραν την ασφάλεια της ανωνυμίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, η μεταμφίεση μπορεί, έστω και προσωρινά, να λειτουργήσει θεραπευτικά στον εσωτερικό μας κόσμο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να:

1.  Απαλλαγούμε από το συσσωρευμένο άγχος της καθημερινότητας βγαίνοντας από καθιερωμένους ρόλους
2. Έρθουμε πιο κοντά στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας.
3. Επεξεργαστούμε τους κοινωνικούς μας φόβους και τις αναστολές που μας παρεμποδίζουν από το να είμαστε ο εαυτός μας ή κάποιος άλλος που θα θέλαμε να είμαστε.
4. Ανανεωθούμε παίρνοντας μια μικρή δόση ψυχικής απόδρασης.
5. Αντέξουμε να ζούμε χωρίς τον απόλυτο έλεγχο.
6. Χτίσουμε μια ταυτότητα που βασίζεται στις επιθυμίες μας και από την οποία θα αντλήσουμε συναισθήματα που μας λείπουν.
7. Απελευθερωθούμε από τους επιτακτικούς κανόνες μιας κοινωνικής «κανονικότητας» και να αφεθούμε σε μη λογοκριμένους ρόλους και σκέψεις.
8. Αποδράσουμε από την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν εκείνη μοιάζει φορτισμένη και δυσοίωνη.
9. Συναναστραφούμε μέσω της μεταμφίεσης με άλλους μεταμφιεσμένους και έτσι η επικοινωνία να γίνει αφαιρετική και πιο ελεύθερη από τον καθιερωμένο διάλογο.
Την περίοδο του Καρναβαλιού επικρατεί εν γένει και μία σεξουαλική ελευθεριότητα, η οποία, ανατρέχοντας στα παραπάνω δεδομένα, εξηγείται ως μία διέξοδο από τα «πρέπει» και τα «μη» της κοινωνίας μας, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να εκφραστούν πιο ελεύθερα και να εξωτερικεύσουν την ενέργεια που περικλείουν μέσα τους.http://www.neolaia.gr/
ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο Κρητικός Στέλιος Φουσταλιεράκης στον Πειραιά
Σαν τον κεντάς τον έρωτα σε κόκκινο μαντίλι-της Ζωής Δικταίου
Ο Στρατηγός Γιώργος Κατεχάκης - του Δημήτρη Σάββα
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα)
Θεαματικά τα αποτελέσματα αυτόλογων μισχωτών αγγειούμενων μοσχευμάτων
Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν βλάβες

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ