80 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΦΕΝΤΥΛΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

80 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΦΕΝΤΥΛΙ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

 

Είναι απο τις στιγμές που οι  δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά, που οι μνήμες συνεχίζουν να φτιάχνουν μονοπάτια, να βαδίζουν  όχι τα πόδια των κατοίκων αλλά οι εικόνες και οι σκιές .
Χωρίς νερό, ρεύμα και τηλέφωνο ζουν οι 15 εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού Σφεντύλι στην Χερσόνηση της Κρήτης. Εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά και θα χαθεί κάτω από το νερό, λόγω του φράγματος Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή.
Το Σφεντύλι, κτισμένο σε υψόμετρο 210 μ., αναφέρεται με την ονομασία Sfendigli το 1583 με 78 κατ. (Καστροφύλακας Κ 95). Κατά την παράδοση η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας κτίστηκε από βυζαντινό άρχοντα έπειτα από την απελευθέρωση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά. Στην περιοχή της μονής υπήρχαν, κατά την εποχή εκείνη, οικισμοί των οποίων σώζονται τα ερείπια. Ένας από αυτούς ήταν η Γαληνή, όνομα σωζόμενο σε τοπωνύμιο της περιοχής. 
 Το χωριό Σφεντύλι είναι ένα μεσαιωνικό χωριό με πλούσια ιστορία και περίπου 80 κατοίκους( οι 20 εξ αυτών, κυρίως μεγάλης ηλικίας,λένε ότι δεν πρόκειται να φύγουν και αν θέλουν ας τους πνίξουν) ενώ μέσα στο μέρος που πρόκειται να πλημμυρίσουν βρίσκετε και μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες των αδερφών Φωκά( άξιο λόγου ότι ενώ η αρχαιολογία ενώ παρεμβαίνει 
για ψήλου πήδημα.. αυτή την εκκλησία φαίνεται ότι την έχει ξεχάσει..).

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι πολλές καθώς εκτός από τα έργα που θα αλλάξουν το φυσική ομορφιά με ένα τεράστιο και άσχημο φράγμα ενδέχεται να «στεγνώσει» ένα τεράστιο μέρος που περιλαμβάνει τα Λασιθιώτικα βουνά και τις γύρω περιφέρειες. Όπως είναι λογικό το φράγμα θα ρουφήξει σχεδόν όλους τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα στερηθούν το νερό γεωτρήσεις και πηγές στις περιοχές αυτές.Τέλος δεν ξέρω πως θα καταφέρουν να ζήσουν στους πρόποδες ενός τέτοιου φράγματος (το χωμάτινο πέλμα του οποίου έχει πλάτος 300 μ., μήκος 600 μ., και ύψος 56 μέτρα) πάνω από 500 κάτοικοι του χωριού Ποταμιές. Υπό το φόβο μια ξαφνικής θραύσης του φράγματος θα κινδυνεύει πραγματικά η ζωής τους αναπάσα στιγμή ( μιας και κανένας δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις μελέτες υπουργείων). Εκτός από αυτό επειδή πρόκειται για φράγμα με στάσιμα νερά το νερό που θα βρίσκεται μέσα θα βαλτώνει και φαντάζομαι πως η δυσωδία κτλ θα είναι έντονη.Post Top Ad

.............