ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1920 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1920 
Το 1930 δημοσίευσε σε συνεργασία με τον Τσίμα τα χειροποίητα φωτογραφικά λευκώματα «Νέα Μονή» και «Πυργί» που ναυάγησαν εκδοτικά, αν και προξένησαν θετική εντύπωση στην Αθήνα και επαινέθηκαν από τους καθηγητές βυζαντινής τέχνης A. Ορλάνδο, Γ. Σωτηρίου και Α. Ξυγγόπουλο. Ανέλαβε επίσης με δικά του έξοδα την έκδοση, σε 10 μηνιαία τεύχη, του «Χιακού Λευκώματος», στο οποίο συνεργάστηκαν κορυφαίοι ιστορικοί και ιστορικοί της τέχνης. Στη συνέχεια μετοίκησε στην Αθήνα, όπου μαζί με τον Τσίμα άνοιξε φωτογραφικό εργαστήριο.

Περιηγήθηκε όλη σχεδόν την Ελλάδα, αποτυπώνοντας αρχαία και βυζαντινά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς και φυσικά τοπία, συνεργαζόμενος συχνά με την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και την Αρχαιολογική Εταιρεία. Το 1980 ως συνταξιούχος επέστρεψε στο Χίο, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μελετώντας την τοπική ιστορία του νησιού και αρθρογραφώντας σε τοπικές εφημερίδες. Πέθανε το 1990 κληροδοτώντας όλα τα γραπτά και έντυπά του στη βιβλιοθήκη «Ο Φάρος» του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου.

Οι φωτογραφίες του Παπαχατζιδάκη αποτελούν εξαιρετικά πολύτιμο υλικό για μελετητές, ιστορικούς, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους. Τμήματα του Αρχείου του βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Μπενάκη, την Αρχαιολογική Εταιρεία και το Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Χίου.


 ΧΑΝΙΑ  ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ  1949


 ΧΑΝΙΑ  ΠΛΑΤΕΙΑ 1866 ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ  1949

 

 ΧΑΝΙΑ  ΑΓ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΣΠΛΑΝΤΖΑ  -  ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ  1949


ΧΑΝΙΑ  -  ΠΛΑΤΕΙΑ  1866  -  ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ  1949


 ΧΑΝΙΑ   φωτ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ  1949


  ΧΑΝΙΑ   φωτ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ  1949


 ΧΑΝΙΑ - ΒΕΝΕΤΙΚΑ  ΝΕΩΡΙΑ  -  ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ  δεκαετία  1920


  ΧΑΝΙΑ   φωτ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ  1946


  ΧΑΝΙΑ   φωτ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ  1949


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............