ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΙΖΙΑ ΣΤΗΝ ΝΙΔΑ - ΒΟΡΙΖΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΙΖΙΑ ΣΤΗΝ ΝΙΔΑ - ΒΟΡΙΖΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ


Ανατολικά του χωριού Βορίζα, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, ξεκινάει ένα δασωμένο με πρίνους, άνυδρο φαράγγι που οδηγεί στο οροπέδιο της Νίδας και στο Ιδαίον Άντρον. Στην αρχή το φαράγγι είναι αρκετά απότομο με μικρούς καταρράκτες και κατακόρυφα πρανή στον κατακερματισμένο ασβεστόλιθο, σύντομα όμως ανοίγει διασχίζοντας μια περιοχή με μεγάλους πρίνους και πλούσια χλωρίδα στην οποία μπορεί να συναντήσει πολλά ενδημικά φυτά της Κρήτης όπως ο δίκταμος (Origanum dictamnus) ή η πετρομάρουλα (Petromarulapinnata). Η συνέχεια μπορεί να οδηγήσει τον έμπειρο περιπατητή ψηλά στο οροπέδιο της Νίδας. Η διάσχιση του φαραγγιού δεν παρουσιάζει δυσκολίες, αλλά είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτείτε να βρείτε και να ακολουθήσετε το μονοπάτι, χωρίς την καθοδήγηση κάποιου έμπειρου οδηγού.

Από τη Νίδα μπορεί κανείς να πεζοπορήσει μέχρι το Σπήλαιο των Καμαρών (3.30 ώρες από τα Βορίζια), για να κατηφορίσει το μονοπάτι προς το ομώνυμο χωριό και να θαυμάσει, εκτός από τη θέα προς νότο και κάποια από τα λίγα εναπομείναντα δάση της Κρήτης. Από κάποια σημεία αυτής της διαδρομής είναι ορατή (με καθαρή ατμόσφαιρα) ακόμα και η Γαύδος, το νοτιότερο σημείο της Κρήτης και της Ευρώπης.


Αντίθετα, η διαδρομή μπορεί να αρχίσει από το οροπέδιο της Νίδας. Αν ξεκινήσετε από εδώ, προχωρήστε προς τον Πόρο της Μηλιάς, το μοναδικό ορατό άνοιγμα ανάμεσα στα βουνά προς νότο. Αυτό βρίσκεται ανατολικά από την κορυφή της Μαύρης (1981 m) και το μονοπάτι αρχίζει δεξιά από τον Πόρο, νοτιοδυτικά από το χωματόδρομο, που δεν οδηγεί πουθενά. 


ΠΗΓΗ : http://www.cretanbeaches.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............