ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου εξαιτίας του με αριθμό πρωτ. 177689/Ειδ. Πρωτ. 618/25/11/2014 εγγράφου, που έστειλε στα σχολεία του Δήμου η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σπανάκη-Κοχιαδάκη, ζητώντας από τους Διευθυντές των σχολείων να στείλουν τα ονοματεπώνυμα των μαθητών/τριών, ώστε να τους χορηγηθεί πρωινό γεύμα.ΘΕΜΑ: Χορήγηση πρωινού γεύματος σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου
Σχετ. : Τα με αριθμ. πρωτ.  141587/16.09.14 & 153990/07.10.14 έγγραφά μας
 
Μετά τη συγκέντρωση των απαντητικών εγγράφων από τα σχολεία σας αναφορικά με τα παραπάνω σχετικά έγγραφά μας, σας ενημερώνουμε ότι εκ μέρους της δημοτικής αρχής γίνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη χορήγηση πρωινού γεύματος στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη τους, για λόγους κοινωνικούς - οικονομικούς.
Επειδή από κάποια σχολεία, σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο που μας έχει σταλεί, ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό, διευκρινίζουμε ότι η συγκεκριμένη παροχή απευθύνεται και αφορά αποκλειστικά και μόνο τα παιδιά εκείνα που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και οι γονείς τους αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν καθημερινά πρωινό για το σχολείο, κι όχι σε όσους το επιθυμούν. 
Είναι ευνόητο ότι δεν είναι εφικτό να εξασφαλιστεί πρωινό για το σύνολο των μαθητών. Παρακαλούμε όπως σταλούν στην υπηρεσία μας καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα των  μαθητών για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, αλλά και για να είναι διαθέσιμα (πάντα στα πλαίσια της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων και της τήρησης του απορρήτου) σε πιθανό οικονομικό έλεγχο.


                                             Η Αντιδήμαρχος
                                         Κοινωνικής Πολιτικής
 
                                   
Αθηνά Σπανάκη - Κοχιαδάκη          


Η Αντιδήμαρχος ουσιαστικά επιπλήττει του Διευθυντές των σχολείων, θεωρώντας ότι η απάντηση τους σε παλαιότερο στοιχεία που ζητούσε και  αυτοί της έστειλαν μόνο αριθμητικά δεδομένα παιδιών και όχι τα ονοματεπώνυμα τους όπως έκαναν μέχρι σήμερα έκαναν λάθος. Συγκεκριμένα αναφέρει «επειδή από κάποια σχολεία, σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο που μας έχει σταλεί, ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό, διευκρινίζουμε ότι η συγκεκριμένη παροχή απευθύνεται και αφορά αποκλειστικά και μόνο τα παιδιά εκείνα που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και οι γονείς τους αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν καθημερινά πρωινό για το σχολείο, κι όχι σε όσους το επιθυμούν».Φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζει ότι οι Διευθυντές των σχολείων μέχρι σήμερα έστελναν τον αριθμό των παιδιών που χρειαζόταν να τους χορηγηθεί πρωινό γεύμα και όχι τα ονοματεπώνυμα τους κατά πάγια τακτική, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανωνυμία των παιδιών.
Φαίνεται ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζει ότι από την αρχή της κρίσης οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Διδασκόντων έβρισκαν και άλλους τρόπους τους οποίους προσπαθούσαν να λύνουν προβλήματα με ευαισθησία και όχι να τα δημοσιοποιούν (π.χ. δωρεές φούρνων, γεύματα από την Αρχιεπισκοπή κ.λ.π.).
Ήδη δε από το προηγούμενο σχολικό έτος σε συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καθιερωθεί από τις σχολικές επιτροπές έκπτωση ποσοστού 20% στο μίσθωμα των κυλικείων, προκειμένου με τη διαφορά αυτή να καλύπτεται η δαπάνη προσφοράς μικρών γευμάτων στους μαθητές μέσω των κυλικείων με διακριτικότητα. Επίσης σε ορισμένα σχολεία που δεν λειτουργούσαν κυλικεία υπήρχε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε μέσω των Διευθυντών των σχολείων να προσφέρονται στους έχοντες ανάγκη μαθητές μικρά γεύματα, που παρασκεύαζαν εθελοντές.

Με το έγγραφο της αρμόδιας Αντιδημάρχου ο Δήμος Ηρακλείου δίνει μία άλλη διάσταση στο ζήτημα όχι μόνο του υποσιτισμού των μαθητών, αλλά και της προσέγγισης του θέματος της αλληλεγγύης. Αφενός προσβάλλει τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς, αφού τους θεωρεί ότι είναι ανίκανοι και δεν μπορούν να καταλάβουν πια παιδιά υποσιτίζονται και χρειάζεται να φροντίσει το σχολείο για το πρωινό τους. Αφετέρου, ζητάει να στείλουν τα ονοματεπώνυμα των παιδιών σαν να αγνοεί ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα. Δίνει έτσι την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ουσία τους αλλά να αποκτήσει «πρόσβαση» σε εκατοντάδες ονόματα, δημιουργώντας λίστες ανθρώπων σε ανάγκη.
Στην κατάσταση που δημιουργήθηκε έδωσε τέλος η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου με ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε σε όλα τα σχολεία όπου τους αναφέρει «σχετικά με το ηλεκτρονικό μήνυμα με θέμα «Έγγραφο για παροχή πρωινού σε μαθητές από Δήμο Ηρακλείου» που σας έχει αποσταλεί από το Δήμο Ηρακλείου, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποστείλετε ονοματεπώνυμα μαθητών ή άλλα προσωπικά δεδομένα σε οποιονδήποτε φορέα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............