60 ΧΡΟΝΩΝ ΒΑΡΚΑ ΞΑΝΑΜΠΑΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ... - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

60 ΧΡΟΝΩΝ ΒΑΡΚΑ ΞΑΝΑΜΠΑΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ...


Από τον βυθό της θάλασσας, η “Αργυρώ” μια “xανιώτικη γαΐτα”, μια ψαρόβαρκα που χρησιμοποιούνταν πριν από 50 και 60 χρόνια ευρέως, ανακατασκευάστηκε πλήρως με υλικά της εποχής της χάρη στο πάθος και στο μεράκι του ιδιοκτήτη της Αντρέα Φουράκη και του καραβομαραγκού Γιώργου Μυλωνάκη.
Βλέποντας τις φωτογραφίες της βάρκας πριν από ενάμιση χρόνο και κοιτώντας την σήμερα… δεν την αναγνωρίζεις.«Μου αρέσει η θάλασσα, τα σκάφη, να διαβάζω για την ιστορία τους, να τα ταξιδεύω. Παρέλαβα τη βάρκα – ναυάγιο μέσα από τη θάλασσα, κατεστραμμένη σε ποσοστό 80%.  Ευτυχώς τα ξύλα δεν είχαν πάθει τίποτα. Όταν είναι στο νερό είναι καλύτερα από το να είναι έξω και αποφάσισα να την ξαναφτιάξω.  Αλλάχθηκαν ξύλα που ήταν κτυπημένα ή σαπισμένα με ίδιου τύπου ξύλα (δρυάδες, πεύκα, μουρνόξυλα κ.ά.). Όσο για το κόστος…  συμφέρει καλύτερα να πάρεις καινούργιο παρά να ανακατασκευάσεις ένα παλιό. Όμως αξίζει τον κόπο» μας εξηγεί ο κ. Φουράκης.
Άνθρωπος που ξέρει καλά τη θάλασσα δεν θα μπορούσε να μη δημιουργήσει ένα μικρό κομψοτέχνημα.Μας ξεναγεί στη βάρκα. Πώς λειτουργεί το πανί, τα φλασκιά για τις προσεγγίσεις στην προβλήτα, το καμάκι και το γάντζο που χρησιμοποιούν οι ψαράδες για ψάρεμα και για να δέσουν, τι έκαναν οι παλιοί με τα κοφίνια. Η βάρκα δεν διαφέρει καθόλου από ένα αντίστοιχο πλεούμενο της δεκαετίας του ’60, πάνω της δεν υπάρχει τίποτα σύγχρονο, τίποτα που να θυμίζει τεχνολογία του σήμερα.
«Λατρεύω τα παραδοσιακά σκάφη. Για μένα είναι έργα τέχνης, αν αναλογιστείς ποια εποχή έγιναν και ότι δέσποζαν για χρόνια. Η ναυπηγική είναι μια τέχνη που δεν πρέπει να χαθεί και οι βάρκες αυτές πραγματικά στολίζουν τα λιμάνια, τα κολπάκια, τις θάλασσες μας. Ξεχωρίζουν μέσα στην “πλαστικούρα” και στο σίδερο των περισσότερων σημερινών σκαφών. Είναι μια όαση οπτική αλλά και λειτουργικά εξαιρετικά. Δεν έχουν την ταχύτητα των σημερινών σκαφών αλλά ήταν προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής εκείνης» μας εξηγεί.
Στα ιδιαίτερα της βάρκας που πήρε το όνομα από την εγγονή τού κ. Φουράκη, το ότι αποτελεί χανιώτικη ναυπηγική εξέλιξη της γνωστής “γαΐτας”, με το ιδιαίτερο πανί της, το ξεχωριστό σκαρί, τον κινητήρα της.ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............