ΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Λιβυκό Πέλαγος ονομάζεται το τμήμα της Μεσογείου θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ των νότιων ακτών της Κρήτης και των ακτών της βόρειας Αφρικής. Αναφορές με το όνομα αυτό, βρίσκουμε από την αρχαιότητα σε συγγραφείς όπως ο Πολύβιος (3ος αι. π.Χ.), ο Στράβων(1ος αι. π.Χ.) και ο Πλούταρχος (1ος αι. μ.Χ.).
Στη θαλάσσια αυτή περιοχή και κοντά στην Κρήτη, βρίσκονται αρκετές ελληνικές νησίδες όπως η Γαύδος, η Γαυδοπούλα (ή Γαυδόπουλοή Γκοτζόπουλο), το Kουφονήσι (αρχαία Λεύκη), η Κονίδα, η Χρυσή, το Μικρονήσι κ.ά. και ασκείται αλιεία με χαμηλή όμως απόδοση.
Το Κρητικό Πέλαγος είναι τμήμα της Μεσογείου, στα βόρεια της Κρήτης. Γενικά νοείται ως ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Κρήτης,Δωδεκανήσων και Κυκλάδων Γειτονεύει από τα ανατολικά με το Καρπάθιο πέλαγος ενώ από τα βόρεια με το Μυρτώο και Αιγαίο Πέλαγος.
Η θέση του είναι βόρεια της Κρήτης και καλύπτει την περιοχή από τα βόρεια του νησιού ως τις νότιες Κυκλάδες. Στα ανατολικά φθάνει ως την Κάρπαθο και το Καρπάθιο πέλαγος και δυτικά ως το Μυρτώο Πέλαγος, στα νότια της Πελοποννήσου. Στο εν λόγω πέλαγος βρίσκονται τα μεγαλύτερα λιμάνια της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο, η Σούδα, η Σητεία, το Ρέθυμνο, ο Άγιος Νικόλαος και τα Χανιά.


Το Καρπάθιο πέλαγος είναι το νοτιοανατολικό ελάσσον πέλαγος του ΝοτίουΑιγαίου που εκτείνεται από τις δυτικές ακτές της Ρόδου έως τις ανατολικές ακτές της Κρήτης στο Νομό Λασιθίου. Το όνομα του οφείλεται στην νήσο Κάρπαθο που βρίσκεται στο μέσον αυτού του πελάγους.
Τα «υδάτινα σύνορα» του πελάγους είναι: στα δυτικά και νοτιοδυτικά τοΚρητικό πέλαγος, στα νότια και νοτιοανατολικά το Λιβυκό πέλαγος, και βόρεια το Ικάριο πέλαγος.


ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............