ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΟΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΑΓΑΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΟΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΑΓΑΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το Castello del Corner ή φρούριο της Παλιόχωρας βρίσκεται στο λόφο Κάστελος νότια από το Καταλαγάρι σε μια περιοχή κατάφυτη από ελιές και αμπέλια. Σύμφωνα με την παράδοση, το έκτισε ο Νικηφόρος Φωκάς μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες το 961 μΧ.

Το φρούριο ανήκε στην οικογένεια των Κορνάρων (Corner) και ήλεγχε τις περιουσίες τους. Σήμερα δε σώζονται και πολλά, παρά τμήμα του περίβολου και τα θεμέλια των κτισμάτων.Λίγα μέτρα δυτικότερα υπάρχουν πολλά πατητήρια, λαξευμένα στο βράχο, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από την μινωική εποχή. Κατά την Ενετοκρατία, όπως σε όλη την Κρήτη, κι εδώ παράγονταν μεγάλες ποσότητες από το κρασί Malvasia, ένα από τα γνωστότερα κρασιά στην τότε Ευρώπη.
Ακριβώς δίπλα στον περίβολο υπάρχει η μικρή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, χωρίς να σώζονται τοιχογραφίες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο φρούριο με πατητήρια και ναό αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή είναι το φρούριο της Μέλισσας κοντά στο χωριό Άγιος Θωμάς.

 
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............