Ο ΑΓΙΟΣ ΟΝΗΣΙΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ- ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΟΝΗΣΙΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ- ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ


Ανατολικά του χωριού Μετοξοχώρι Ν.Ηρακλείου, σε απόσταση περίπου 1500 μέτρων, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ονήσιμου, ίσως μοναδικού σε ολόκληρη τη χώρα το Ανακαλύφτηκε τυχαία  από έναν ανώτατο δικαστή, ο οποίος είχε στο σημείο που ήταν θαμμένο το εκκλησάκι, ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του.


Θεώρησε ότι η χάρη του αγίου τον προστάτευσε και έτσι ανακαίνισε την εκκλησία, η οποία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 του Φεβρουαρίου και δικαστές απ΄όλη τη χώρα αλλά και ντόπιοι έρχονται και προσκυνούν τη χάρη του. 


Η περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι ονομάζεται από τους ντόπιους Ανέσιμος και είναι παραφθορά της λέξης Ονήσιμος. 
Η περιοχή Ανέσιμος είναι γόνιμη. Συναντάμε αμπέλια και λιβάδια. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Μονή Επανωσήφη. Το πηγάδι του Αγίου Ονήσιμου.
Μερικά μέτρα πιο πέρα από το εκκλησάκι , στο τελείωμα του χωραφιού που είναι χτισμένο , κυλά ένα μικρό ποταμάκι τους χειμερινούς μήνες.

Δίπλα ακριβώς από το πετρόχτιστο εκκλησάκι υπάρχει ένα πηγάδι βάθους 2,5 μέτρων.
Τον Οκτώβριο του 2014 που το επισκέφτηκα, δεν είχε καθόλου νερό.
Άνθρωποι από το Μεταξοχώρι έδειξαν μεγάλη έκπληξη όταν τους είπα ότι το πηγάδι δεν είχε νερό. Όσα χρόνια το θυμούνται ποτέ δεν είχε στερέψει.
Θυμούνται ότι το καλοκαίρι που τρυγούσαν τα αμπέλια τους, πάντα έπιναν νερό από το πηγάδι που πηγάζει μέσα από το ιερό του Ναού του Αγίου Ονήσιμου.

Ο μύθος του πηγαδιού.
Το συγκεκριμένο πηγάδι πάντα είχε πάρα πολύ νερό το οποίο υπερχείλιζε από το στόμιό του. Μια γυναίκα όμως, την εποχή που κατασκεύαζαν το δρόμο προς Μεσσαρά, πήγε να πλύνει τα κουρασμένα πόδια της στο νερό του πηγαδιού. Ύβρις προς το «ιερό ύδωρ» . Το πηγάδι λιγόστεψε το νερό του, δεν υπερχείλιζε πια αλλά ήταν πάντα γεμάτο, να εξυπηρετεί τους διψασμένους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής...
Επιμέλεια-Φωτογραφίες :ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............