ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΒΟΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΘΡΥΠΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΒΟΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΘΡΥΠΤΗ

Στην έκδοση ψηφίσματος κατέληξε η συγκέντρωση της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων, με αντικείμενο την αδράνεια των αρχών σχετικά με την ανεξέλεγκτη βοσκηση, στην Θρυπτή στιε 12/10/2014 .
  
 
Το ψήφισμα
Την 12/10 στην Θρυπτή τα τοπικά συμβούλια δημοτικών διαμερισμάτων, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του νομού Λασιθίου, ανεξάρτητοι φορείς, επαγγελματικές ενώσεις και κάτοικοι συγκεντρωθήκαμε μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων του ορεινού όγκου της Θρυπτής  να διαμαρτυρηθούμε για την συνεχιζόμενη πρακτική ανεξέλεγκτης και καταστροφικής βόσκησης  και της αδιαφορίας των αρμοδίων αρχών παρά τις από 30ετίας διαμαρτυρίες και καταγγελίες.

Μπροστά στην επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος και των καλλιεργειών σε όλο τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής καθώς και σε πολλές άλλες κοντινές περιοχές  ζητάμε να εφαρμοστούν άμεσα οι νόμοι :
●     σχετικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος από την παράνομη και ανεξέλεγκτη βόσκηση επιβάλλοντας άμεσα τις, σύμφωνα με τον νόμο ποινές, στους παρανομούντες κτηνοτρόφους.
●     Aπομάκρυνση των κτηνοτροφικών εκείνων εγκαταστάσεων από χώρους όπου υπάρχει αδυναμία άρσης των παρατυπιών, όπως πχ δίπλα σε πηγές ή σε λεκάνες απορροής υδάτων.
●     Την απαγόρευση για συγκεκριμένο διάστημα της ελεύθερης βόσκησης σε περιοχές όπου ευαίσθητα οικολογικά περιβάλλοντα ή περιοχές natura 2000 απειλούνται άμεσα με ολοκληρωτική καταστροφή και ερημοποίηση.
Την σύνταξη δημοτικού κανονισμού για την βόσκηση
●     Να απαγορευθεί για συγκεκριμένο διάστημα και μέχρις ότου το περιβάλλον ανακάμψει η μεταφορά ζώων από άλλες περιοχές, δήμους ή και νομό.
●     Να ζητηθούν άμεσα από τον ΟΠΕΚΕ τα στοιχεία του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων για τα τελευταία έτη, κάνοντας επίκληση του έννομου συμφέροντος του Δήμου, προκειμένου να τεκμηριωθεί με ακρίβεια και η οικονομική ζημία που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο και οι κάτοικοι από τις υφιστάμενες κτηνοτροφικές πρακτικές  
●     Να επιδιωχθεί η άμεση περισυλλογή των αδεσπότων και χωρίς ενώτια ζώων και να καταλογισθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο χρηματικές ποινές.
●     Να τιμωρούνται παραδειγματικά οι δρώντες οργανωμένα ,κατά συρροή και κατά εξακολούθηση παρανομούντες και προκαλούντες αγροζημίες κτηνοτρόφοι.
●     Να αναζητηθούν αναδρομικά ευθύνες από τους δημόσιους (αιρετούς και μη) λειτουργούς που δεν εφάρμοσαν τον νόμο
Στηρίζουμε την Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων στην πρόταση της για σύνταξη ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής καθώς και τις προτάσεις της για ένα βιώσιμο μοντέλο κτηνοτροφίας σε αρμονική συνύπαρξη με άλλες ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες και πρακτικές". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............