Εκδικάστηκε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου η υπόθεση της κατασκευής του παραλιακού δρόμου στη Νέα Αλικαρνασσό σε ότι αφορά στις ευθύνες των ανθρώπων του ΟΛΗ και του εργολάβου, σε σχέση με το γεγονός ότι έκταση 1205 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στον αιγιαλό χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές άδειες από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Κατηγορούμενοι ήταν οι κκ Γιώργος Μηλάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Μηνάς Καπετανάκης, ο οποίος διαδέχθηκε τον πρώτο στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, Γιώργος Λιόκαλος, Διευθυντής τότε της Διεύθυνσης των τεχνικών έργων του ΟΛΗ καθώς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου.
Οι κατηγορίες που τους βάρυναν αφορούσαν στην παράνομη μεταβολή του αιγιαλού και στην κατάληψη δημοσίου κτήματος.
Οι τρεις κατηγορούμενοι, πλην του κ. Μηλλάκη, κρίθηκαν ένοχοι για την πρώτη κατηγορία, ωστόσο τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Αθώος κρίθηκε ο κ. Μηλάκης.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη κατηγορία, αφέθηκαν όλοι αθώοι.
Μεταξύ άλλων, κατέθεσε και ο κ. Γιάννης Μπαλαχούτης, ιδιοκτήτης έκτασης, από τις ενέργειες του οποίου ξεκίνησε η όλη υπόθεση και κατέθεσε αποφάσεις του ΣτΕ και του Διοικητικού Δικαστηρίου Χανίων.
Παράλληλα, κατέθεσε και η εκπρόσωπος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Η ίδια υποστήριξε ότι εκδόθηκε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής ενώ όταν ρωτήθηκε για το έργο, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα έργο απαραίτητο για τους πολίτες, αλλά χρειάζεται και τις απαραίτητες άδειες».

 

Να σημειωθεί ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν οι κκ Καπετανάκης και Λιόκαλος ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.
Από την πλευρά του, ο κ. Καπετανάκης ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε για την κατάληψη του αιγιαλού και ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί από τη διοίκηση.
Ο κ. Λιόκαλος επισήμανε ότι επρόκειτο για ένα έργο εγκεκριμένο με μελέτες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και ότι τους ανατέθηκε η επίβλεψη της μελέτης ενώ δε γνώριζαν πως τμήμα του έργου ήταν στον αιγιαλό.
Πρόσθεσε μάλιστα πως όταν το διαπίστωσαν αυτό, δεν υπήρχε έγκριση η οποία όμως δόθηκε μετά.
Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.