ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ

της Ελένης Μπετεινάκη
Παραμύθια κι ιστορίες ζωντανεύουν και σήμερα μέσα από τα βιβλία και τις εικόνες τους. Ιστορίες που μοιάζουν με ποιήματα που μιλούν για τη θάλασσα, την απέραντη, την γαλάζια, την όμορφη συντροφιά όλων μας μ΄ όποια μορφή κι αν εμφανίζεται καθημερινά. Έχει και εκείνη τα μυστικά της, σαν τη ζωή μας κι είναι γεμάτη με μικρές σταγόνες που κάποιες επιστρέφουν στα σύννεφα θέλοντας να συναντήσουν τα αδέλφια , τους φίλους και τα παιχνίδια τους. Είναι ένας κύκλος ζωής που ποτέ δεν σταματά και θα είναι η αιτία που  ένα μικρό πουλί να νικήσει τον φόβο και θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τον εαυτό του. Μήπως τελικά τα παραμύθια κρύβουν μέσα τους όλη την αλήθεια ;
Θάλασσα, πες μου, Μαριάννα Κουμαριανού ( εικον: Θέντα Μιμηλάκη),εκδ. Παρρησία
Θάλασσα πλανεύτρα, των παραμυθιών, των ιστοριών, των ποιημάτων, της ίδιας της ζωής. Αμέτρητα τα μυστικά, αμέτρητες οι εικόνες της. Κι αν ρωτήσεις ένα μικρό παιδί τι είναι η θάλασσα θα πει πως είναι το γαλάζιο χρώμα ουρανού ή ο καθρέφτης του φεγγαριού. Ένα άλλο θα συμπληρώσει πως είναι γεμάτη ψάρια και καράβια, τραγούδια ποιήματα, θησαυρούς και πειρατές. Μ απάνω απ΄ όλα  η θάλασσα είναι  γεμάτη μυστικά κι εκείνο το πιο βαθύ και μεγάλο το΄χει βάλσαμο και στήριγμα κι η  ίδια η ζωή. Μα μήπως η ζωή μας δεν είναι σαν τη θάλασσα γεμάτη φουρτούνες, άπνοια κάποιες φορές, γεύσεις, μυρωδιές και ταξίδια;
Τούτο το βιβλίο της Μαριάννας είναι ένα ποίημα για παιδιά και για μεγάλους, αφού κι ίδια ένα παιδί είναι στην ψυχή της. Η Θέντα πάλι την βοήθησε πολύ , δίνοντας χρώμα και ζωή στις λέξεις της με μια πραγματικά υπέροχη εικονογράφηση.
Και να θυμάστε όλοι  πως όσο πικρό ή  αλμυρό κι αν είναι τούτο το μυστικό χωρίς αυτό η ζωή  και η θάλασσα δεν θα είχαν καμιά νοστιμάδα!
Θα τα καταφέρω μόνος μου; Κατερίνα Ψωρομύτη( Κάτια Πινό), εικον: Νανά Παπαδοπούλου, εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη
Ο Πίτι είναι ένα μικρό κίτρινο πουλάκι που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο ή καλύτερα τα σύννεφα και αποφασίζει να ακολουθήσει μια μικρή σταγόνα στο ταξίδι της από τη γη στον ουρανό. Φοβάται όμως πολύ και σαν εκείνη τον αφήνει  να συναντήσει τον αδελφό της τον μικρό Σταγονούλη , τον βοηθάει να συνεχίσει το ταξίδι του ένας αετός, ένα αερόστατο κι ένας γλάρος. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα θέλει και τότε καταλαβαίνει πώς μόνο με την δική του δύναμη και τα δικά του φτερά θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ο φόβος του φεύγει  σιγά σιγά και τον διαδέχεται η περιέργεια να μάθει όσα πιο πολλά μπορεί για τα σύννεφα, τον ήλιο, τον άνεμο , το ουράνιο τόξο που η ξεχωριστή ομορφιά του, τον θαμπώνει. Στην επιστροφή του στη γη , έχει για παρέα του την σταγόνα  ελεύθερος πια από φόβους και κακές σκέψεις καταλαβαίνει   και πως μετά από αυτό το ταξίδι του τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο.
Η ιστορία της Κάτιας είναι  ένας πολύ όμορφος και προσιτός τρόπος για να καταλάβει ένα μικρό παιδί τον κύκλο του νερού , το ταξίδι μιας σταγόνας από τη γη στον ουρανού και αντίστροφα. Επίσης  είναι ένα μάθημα για το πώς να νικήσει τους φόβους του και να κυνηγήσει τα όνειρό του στηριζόμενο μόνο στις δικές του δυνάμεις.
Γιατί τελικά όλα μπορούν να συμβούν, όταν κανείς έχει πίστη στον εαυτό του και δύναμη!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι  νηπιαγωγός
zhtunteanagnostes.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............