ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβάδου  διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου με τον τίτλο : « ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ Ηρακλείου Κρήτης - Ο τόπος και οι άνθρωποι στην πορεία του χρόνου »  την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καραβάδου, στις 7 μμ. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο εκπαιδευτικός Μανόλης Μακράκης, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρώην Κοινοτάρχης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβάδου.
  Το σκληρόδετο βιβλίο πολυτελούς έκδοσης, εκδίδεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβάδου σε ιλουστρασιόν χαρτί. Μέσα από τις 704 σελίδες του και τις 550 περίπου φωτογραφίες, παρουσιάζεται η ιστορία του Καραβάδου και των ανθρώπων του. Η ύλη του βιβλίου είναι διαρθρωμένη σε τρία μέρη. Στο α΄ μέρος παρουσιάζεται η ιστορία του Καραβάδου μέσα από την ιστορία της Κρήτης, από την αρχαία εποχή ως τις μέρες μας. Στο β΄ μέρος παρουσιάζονται : οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής, στοιχεία του κόστους ζωής –μέτρα & σταθμά, κοινοτική οργάνωση, εκπαίδευση-ιστορία του Δημοτικού Σχολείου, δρόμοι επικοινωνίας, ύδρευση – άρδευση, νερόμυλοι, φάμπρικες, παραδοσιακά επαγγέλματα, τοπωνύμια, εκκλησιαστικά, ιδιωτικός βίος. Στο γ΄ μέρος παρουσιάζονται οι άνθρωποι. Η καταγωγή των οικογενειών του Καραβάδου, τα γενεαολογικά δένδρα, η ιστορία της κάθε οικογένειας σε βάθος 200 περίπου ετών με φωτογραφική & χρονολογική τεκμηρίωση. Στο τέλος παρατίθενται οι πηγές : Τα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή και η βιβλιογραφία, ενώ ακολουθεί ευρετήριο των κυριοτέρων ονομάτων : ανθρώπων, τόπων & όρων.
    Χαρακτηριστικά στοιχεία του βιβλίου η τεκμηρίωση μέσα από την αξιοποίηση αδημοσίευτου ιστορικού υλικού από αρχειακές πηγές, οι φωτογραφίες, οι προφορικές μαρτυρίες. Είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα χωρίς να χάνει την επιστημονικότητα και την εγκυρότητά του.
    Το βιβλίο αφορά όσους έλκουν την καταγωγή από τον Καραβάδο, τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους κρητικούς Αφορά όμως κάθε φιλομαθή και φιλίστορα άνθρωπο. Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο καταγραφής της τοπικής ιστορίας που πρέπει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Πολιτιστικών Συλλόγων για συγγραφή και έκδοση ανάλογων έργων για κάθε τόπο.
     Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Απόστολος Παπαϊωάννου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Δ/ντής Εργαστηρίου Νεότερης Ιστορίας και Πολιτισμού Ελλάδος και ο Γιάννης Γ. Παναγιωτάκης φιλόλογος, π. Λυκειάρχης Αρκαλοχωρίου. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Μανώλης Σπανάκης. Σύντομη παρέμβαση θα κάνει ο π. καθηγητής πανεπιστημίου Γ. Κουμάκης. Θα προβληθούν μέσω ψηφιακού δίσκου εικοσάλεπτης διάρκειας πλαισιωμένου με επιλεγμένη  μουσική, φωτογραφίες του τόπου και των ανθρώπων του, που περιέχονται στο βιβλίο.  Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............