"ΣΦΑΚΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" - ΑΠΕΡΑΘΟΥ ΜΕ ΣΦΑΚΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

"ΣΦΑΚΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" - ΑΠΕΡΑΘΟΥ ΜΕ ΣΦΑΚΙΑ


Μία τεράστια ζεστή αγκαλιά έφερε πιο κοντά την Κρήτη με τη Νάξο,τ' Απεράθου με τα Σφακιά.
Το τετραήμερο 21 με 24 Ιούλη η κρητική φιλοξενία σε όλο της το μεγαλείο, όπου τριάντα Απεραθίτες ταξίδεψαν από Αθήνα και Νάξο για να σμίξουν στα Σφακιά με ανθρώπους φίλους και εραστές του χωριού μας. Οι Σφακιανοί τίμησαν τ' Απεράθου της Νάξου βασιζόμενοι στις κοινές ρίζες και παραδόσεις καθώς και την κοινή διάλεκτο – ντοπιολαλιά των δύο Τόπων, αφιερώνοντας την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωσή τους – σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα των Σφακίων "Σφακιά συνάντηση με την παράδοση", στο ορεινό και παραδοσιακό χωριό της Νάξου, στις 23 Ιούλη, στη Χώρα των Σφακίων. Διοργανωτής ο μουσικοχορευτικός σύλλογος "Τα Σφακιά" με την υποστήριξη του Δήμου Σφακίων και επιχειρήσεων της περιοχής.

Μέσω του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου διοργανώσαμε και αποδεχθήκαμε αυτή την μικρή περιπλάνηση, η οποία μοναδικό σκοπό είχε την ανταπόκριση μας στην πρόταση για την προβολή του χωριού μας σε ένα από τα νοτιότερα άκρα της Ελλάδας τα ιστορικά Σφακιά.

Παρέα με το Δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη, το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του τοπικού μας Συμβουλίου Γιώργο Μπάκαλο, τον φίλο μας τον Καλυμνιό στο βιολί, το Νίκο Παντελιά στο λαούτο, τη Γεωργία Χατζηπέτρου στο τραγούδι, με το χορευτικό του Απεραθίτικου Συλλόγου πλαισιωμένο από ντόπιους μερακλήδες χορευτές, ταξιδέψαμε στο νησί του Καζαντζάκη για να γνωρίσουμε από κοντά τα μέρη που έδρασε ο σπουδαίος ήρωας και αγωνιστής Δασκαλογιάννης, την Ανώπολη, τα Σφακιά και το Φραγκοκάστελλο.
Η φιλοξενία και η οργάνωση ήταν υψηλού επιπέδου. Η εγκαρδιότητα, η ζεστασιά των ανθρώπων, οι οποίοι μας συμπεριφερόταν από την πρώτη στιγμή σαν να μας γνώριζαν χρόνια,αλλά και σαν να μας θαύμαζαν για την δική μας καταγωγή η οποία θεωρείται κοινή.
Άνθρωποι ευφυείς και υπερήφανοι για τον τόπο τους, γνωρίζοντας όμως να τιμούν και άλλους τόπους.

Η προφορά, τα χαρακτηριστικά στις φυσιογνωμίες, η οξυδέρκεια, το ταλέντο στην ποίηση,στο χορό, στο τραγούδι, μας έφεραν αμέσως πολύ κοντά ψυχικά και σωματικά. Σύντομα αισθανθήκαμε ένα με τον τόπο και τους κατοίκους.
"Θεέ μου κάνε ένα σεισμό
κούνησε το πλανήτη
και κάνε ν΄άρθει ποιο κοντά,
η Νάξος με την Κρήτη."

Έλεγε μεταξύ άλλων ο σπουδαίος μαντιναδολόγος και φίλος μας Σήφης Παπασηφάκης, που δεν μας άφησε ούτε στιγμή να αισθανθούμε μοναξιά φροντίζοντας -συχνά ακοίμιστος- για να είναι τα πάντα στην εντέλεια. Από κοντά μας αρκετά και ο Δήμαρχος Σφακιών Παύλος Πολλάκης, ο αγωνιστής Δήμαρχος, ένας από τους πρωταγωνιστές στις κινητοποιήσεις του υπερήφανου κρητικού λαού κατά της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης.
Η βραδιά στις 23 Ιουλίου γεμάτη ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης αφιέρωμα στο χωριό μας, υπήρξαν χαιρετισμοί του Δημάρχου μας Μανώλη Μαργαρίτη, του νεοεκλεγέντα Προέδρου του τοπικού μας Συμβουλίου Γιώργη Μπάκαλου και ομιλία του Προέδρου του Απεραθίτικου Συλλόγου Μάρκου Μαργαρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού μας καθώς και στις κοινές ρίζες και χαρακτηριστικά των δύο τόπων.(Απεράθου και Σφακιά).Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε με ευθύνη του Απεραθίτικου Συλλόγου ήταν πλούσιο, αντιπροσωπευτικό της μουσικής και Πολιτιστικής μας παράδοσης.
Η επίσκεψη στο Φραγκοκάστελο, η ξενάγηση στην Ανώπολη με τη φωτογράφιση στο άγαλμα του ήρωα Δασκαλογιάννη, τα ξενύχτια και τα αυτοσχέδια γλέντια με τη συνοδεία Λύρας και εν συνεχεία με το Βιολί του Καλυμνιού, το έθιμο του ποτού με τις κούπες (έτσι για να...ανέβει η παρέα), οι αυτοσχέδιες μαντινάδες και τα κοτσάκια που ακούσθηκαν, ήταν εικόνες που δεν φεύγουν εύκολα από τη μνήμη μας.

Εικόνες και στιγμιότυπα μοναδικά τα οποία μας πρόσφεραν χαρά, θαυμασμό και ενθουσιασμό.

Όμως εκείνο που ουδέποτε θα ξεχασθεί από κανένα ήταν το χαμόγελο, η ευγένεια, η τεράστια αγκαλιά και η αγάπη που μας έκαναν να αισθανθούμε όλοι τους για όλους εμάς.
Στο πέρασμα μας από κάθε σημείο του χωριού, η φράση που κυριαρχούσε ήταν "Καλώς ορίσατε"

Από όπου περάσαμε και μόλις υποψιαζόταν ότι είμαστε Απεραθίτες απλά και αληθινά μας έλεγαν:
"Κάτσετε να σας σε κεράσω με"...και αν ο αιφνιδιασμός η, η αμηχανία μας καθυστερούσε την απάντηση, στα όρθια μας παρουσίαζαν το καραφάκι με τα ποτηράκια της ρακής...
Παντού πρόσωπα χαμογελαστά και άνθρωποι χουβαρντάδες.
Τα τραπέζια με τα φαγητά πλούσια. Όμως μεγαλύτερη αξία από όλα είχε η εγκαρδιότητα, η διάθεση, η ζεστασιά και η ευχάριστη παρέα τους.
"Να κάτσε τε όσο θέτε, μας έλεγαν στο τέλος, βλέποντας να πλησιάζει το τέρμα της μικρής αυτής αλλά ιστορικής συνάντησης.

Παυλή Βοτζάκη, Δάσκαλε των χορευτικών Σήφη Παπασηφάκη, σπουδαίε και σεμνέ λυράρη Βρουβογιάννη, νεαρέ και πολυτάλαντε Γιώργο Μαγγελάκη τόσο στη λύρα όσο και στο λαούτο και το τραγούδι δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή δώρων από το Δήμαρχο Νάξου Μ. Μαργαρίτη προς τον Δήμαρχο Σφακίων καθώς και τον Πρόεδρο του τοπικού μας συμβουλίου Γ, Μπάκαλο,
Επίσης ο Πρόεδρος του Απεραθίτικου Συλλόγου Μάρκος Μαργαρίτης παρέδωσε αναμνηστικά δώρα από την εκκλησία μας την Παναγία, τα Μουσεία, το συνεταιρισμό γυναικών, τη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου και τα εμπορικά καταστήματα του χωριού (με τοπικά κυρίως προϊόντα).Επίσης βιβλία από τον Μανώλη Γλέζο.

Οι ίδιοι είχαν ήδη έτοιμα (προτού τα παραδώσουμε εμείς) δικά τους δώρα με τοπικά προϊόντα για τον καθένα μας.
Η ευθύνη μας σαν Απεραθίτες για να ανταποκριθούμε και να ανταποδώσουμε μια παρόμοιου επιπέδου ολιγοήμερη φιλοξενία ΑΠΑΙΤΕΙ τη συνεργασία του Δήμου, του τοπικού Συμβουλίου, των Συλλόγων, των φορέων του χωριού, των εμπορικών καταστημάτων αλλά και όλων των κατοίκων, αν θέλουμε να παρουσιάσουμε κάτι ανάλογο με τη δική τους διοργάνωση και αποτελεσματικότητα.

Με την ευκαιρία ευχαριστούμε για άλλη μία φορά όλα τα καταστήματα και φορείς του χωριού μας για την ανταπόκριση τους στην έκκληση μας για συγκέντρωση και προσφορά δώρων κατά την επίσκεψη μας στους φίλους διοργανωτές.

Από το Δ.Σ του Συλλόγου μας εκτός από τον Πρόεδρο, συμμετείχε και ο ειδικός Γραμματέας Μανώλης Χατζηπέτρος.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην αποστολή φιλίας και αγάπης στα Σφακιά ενώ υπενθυμίζει ότι ήδη έχει εκδώσει ξεχωριστή ιδιαίτερη επιστολή-ανακοίνωση με την οποία ονομαστικά καταγράφει και ευχαριστεί όλα τα μαγαζιά, πρόσωπα και φορείς που μας υποστήριξαν με τα δώρα τους σε αυτό το μοναδικό και ανεπανάληπτο ταξίδι αγάπης, ανθρωπιάς προβολής και τιμής για το χωριό μας.

ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............