ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΡΕΘ ΟΟΥΕΝΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΡΕΘ ΟΟΥΕΝΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

 

 Την Κυριακή 10 Αυγούστου, με αφορμή την  Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό μέχρι αργά το βράδυ, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

Ο φετινός Αύγουστος έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς συμπληρώνονται 106 χρόνια από την ανακάλυψη του δίσκου της Φαιστού, ένα  από τα σπουδαιότερα ευρήματα της Μινωικής εποχής που ασκούν μεγάλη γοητεία και το οποίο ανακαλύφτηκε στις 3 Ιουλίου 1908 στην αρχαία πόλη της Φαιστού, από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Pernier. Με αφορμή την επέτειο αυτή, τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Γκάρεθ Όουενς, στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, ανοικτή συζήτηση-απολογισμός με το κοινό όπου προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στον κόσμο για το μυστήριο που κρύβει ο δίσκος.

   Την ερχόμενη Κυριακή 10/8 στις 20.00 το βράδυ, στην ομορφότερη πανσέληνο του χρόνου, ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, έπειτα από την μεγάλη απήχηση που είχε στον κόσμο, δίνει ραντεβού στον ίδιο χώρο με όσους θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει ο Δίσκος. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, ο Δρ. κ. Γκάρεθ Όουενς,  σε συνεργασία με τον Dr. John Coleman, καθηγητή Φωνητικής στη σχολή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας του ΤΕΙ Κρήτης και την υποστήριξη του Δήμου Φαιστού, βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην ανάγνωση ενός εκ των σημαντικότερων μυστηρίων της αρχαιότητας. Ο Γκάρεθ Όουενς, σε πρόσφατο συνέδριο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της επιστημονικής έρευνας τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στο 95% για την ολοκλήρωση του να διαβάσουμε τον Δίσκο.

Για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο, στην αίθουσα του Δ.Σ. Φαιστού στις Μοίρες, στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της μητέρας παρουσιάστηκαν στοιχεία της έρευνας με θέμα: «Μια Προσευχή για την για την έγκυο μητέρα». Εκεί ο κ. Γκάρεθ Όουενς, φέρνοντας νέα αρχαιολογικά και γλωσσικά δεδομένα, προσπάθησε  να εξηγήσει και να δώσει τη δική του ερμηνεία ως προς τι μπορεί να πει ο Δίσκος της Φαιστού, ως ένα μικρό αντίδωρο για τις μητέρες που αποτελούν σταθερή αξία στη ζωή μας και για ότι μας προσφέρουν.

Όπως  χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο ερευνητής:  «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανάγνωση, ενώ είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία. Ο δίσκος είναι αναμφισβήτητα μια γνήσια μινωική θρησκευτική επιγραφή που έχει παρόμοιες λέξεις για επιγραφές από Μινωϊκά Ιερά όπως το βουνό του Γιούχτα στις Άνω Αρχάνες, τοποθεσίες που βρέθηκαν αντίστοιχα τάματα, ενώ η φράση που επαναλαμβάνεται στην ανάγνωση του δίσκου I-QE-KU-RJA αναφέρεται στην ΕΓΚΥΟΣ ΜΗΤΕΡΑ.

            Η πρόκληση είναι το να αρχίσουμε και να τον κατανοούμε. Ένα καλά φυλαγμένο μυστικό των Μινωικών χρόνων, ο δίσκος της Φαιστού που αποτελεί παγκόσμιο αίνιγμα αν και κρατά καλά κρυμμένο το περιεχόμενο του εδώ και χιλιετίες, τώρα πλέον με τις επιστημονικές προσπάθειες των ειδικών δεν αποκλείεται άμεσα να αποκαλυφτεί. Στην οικογένεια των Μινωικών επιγραφών από την εποχή του Χαλκού ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας συγγενής της Γραμμικής Α, αλλά βεβαίως μέλος της ίδιας οικογένειας. Η μεγάλη πρόκληση  όμως θα είναι αν μπορούμε μια μέρα να κατανοήσουμε τον Δίσκο».

FOTO: JORGO STAY.

ΠΗΓΗ: http://e-mesara.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............